Najmoćnije i najskuplje Appleovo računalo u povijesti dostupno za kupovinu

U apsolutnoj sjeni i nimalo glamurozno kao što je to, primjerice, slučaj s pametnim telefonima iPhone X, Apple od danas u prodaju pušta – iMac Pro. Najsnažnije, najmoćnije i naravno najskuplje Appleovo računalo u povijesti namijenjeno je, kao što to sugerira i sam div iz Cupertina, “profesionalnim korisnicima i svima koji to žele postati”. Naglasak je, kao i uvijek, na multimediji, prvenstveno obradi videomaterijala koja bi s novim modelima iMac trebala biti ugodnija, brža i funkcionalnija nego ikada prije.

Najveća zamjerka svih korisnika jest nemogućnost bilo kakve samostalne nadogradnje novih modela računala iMac. I dok su recimo aktualni modeli desktop računala iMac 5K ostavili otvorenu mogućnost barem nadogradnje i zamjene RAM memorije, u novim računalima iMac Pro nije moguće niti to.

Jednostavno, ono što kupite po ekstremno visokoj cijeni koristit ćete dok god koristite računalo, osim ako možda ne spadate u kategoriju ekstremno naprednih korisnika koji će se odvažiti na otvaranje računala iMac Pro, što iskreno ne preporučujemo nikome.

Ali to je Apple, koji je gotovo oduvijek, bilo da se radi o mobilnim uređajima, prijenosnicima ili desktop računalima vodio svoju politiku “apsolutne zatvorenosti”, jedina je prava iznimka stariji model računala Mac Pro koji ste mogli jednostavnije nadograđivati, ako je za to bilo potrebe. Sve je ostalo gotovo hermetički blindirano i zatvoreno, a svaka je nadogradnja, s iznimkom onih koje odrađujete u službenim servisima, istovjetna ekshibicijskim putovanjima bespućima prašume s vrlo neizvjesnim epilogom…

Činjenica je, srećom, da je Apple s novim modelima iMac Pro odradio fantastičan posao i riječ je o fantastičnim računalima. Tako osnovni model nudi Xeonov procesor s osam jezgri, 32 GB DDR4 ECC (2.666 MHz) RAM-a, superbrzi SSD kapaciteta 1 TB, grafičku karticu Radeon Pro Vega 56 8 GB HBM2, monitor Retina rezolucije 5K dijagonale 27 inča (nova generacija), LAN port brzine 10 gigabita, četiri Thunderbolt 3 LAN porta… Impresivne karakteristike i impresivna cijena od 4999 američkih dolara, što je otprilike 33 tisuće kuna!

Pitanje je, naravno, kakva će biti cijena na hrvatskom tržištu, a uz osnovni model, bit će moguće kupiti još dva s 10-jezgrenim ili čak 18-jezgrenim (!) Xeonovim procesorima i svom silom ostalih naprednih hardverskih “nabrijavanja”, kao što je to primjerice 128 GB RAM-a. Cijena najboljeg i najmoćnijeg modela bit će 17 tisuća američkih dolara, javlja Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...