NASA lansira misiju na Sunce

Američka svemirska agencija planira izgraditi specijalnu minijturnu sondu i lansirati ju prema središtu našeg sustava. Plan najnovije misije NASA-e je saznati sve o našoj lokalnoj zvijezdi te otkriti na koji način ona funkcionira.

Žellimo zaći u koronu sunca, mjesto gdje se odvijaju brojni nama nepoznati procesi koje promatramo već godinama‘, najavlili su iz agencije.

Minijaturna letjelica Parker Solar Probe, čija je konačna destinacija sama površina Sunca, cijelo će vrijeme slati informacije prema Zemlji.

Naša specijalna letjelica je zbilja životni fokus znanstvenog tima koji radi na projektu. Lansiranje će biti nešto poput slanja djeteta na fakultet. Ono što nas tješi je da će nam puno pisati i slati korisne znanstvene podatke’ rekla je znanstvenica u NASA-i Nicky Fox.

Parker Solar Probe veličine je manjeg automobila, a bit će lansiran 2018. Misija će trajati do 2024., a sonda će u međuivremenu odraditi sedam rotacija oko Venere kako bi ušla u orbitu naše zvijezde. Letjelica će morati izdržati temperature do 1300 Celzijusa, a oko Sunca će proći 24 puta. Misija na Sunce košta 1.5 milijarde dolara, a znanstvenicima će slati nove informacije svakih osam minuta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...