Nekadašnje vojne fortifikacije danas spajaju države, gradove i narode

Živjeti u gradu ovakve povijesti, spomeničke baštine i ljepote je dar, a u gradu koji ima univerzalnu spomeničku vrijednost privilegija. Ove zidine građene u vojne svrhe postale su danas univerzalna spomenička vrijednost koju dijelimo, koja nas ne razdvaja nego spaja naše gradove, građane i čitave nacije. Put do ovog ekskluzivnog priznanja za Zadar je bio dug i težak, ali ispravan i objektivan što je danas potvrđeno, rekao je gradonačelnik Zadra Branko Dukić prilikom uručivanja povelje povodom upisa fortifikacijskog sustava grada Zadra na Popis svjetske baštine UNESCO-a, kao dijela međunarodnog kulturnog dobra pod zajedničkim nazivom „Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća“. Dukiću je povelju uručio pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu Francesco Bandarin.

Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća čine: u Italiji utvrđeni grad Bergamo, utvrđeni grad Peschiera del Garda te grad-tvrđava Palmanova; u Hrvatskoj obrambeni sustav grada Zadra i tvrđava sv. Nikole u Šibensko-kninskoj županiji te u Crnoj Gori grad Kotor.  Zadar je bio vojno i administrativno sjedište jadranskog dijela Republike Venecije te središte pomorskih putova između Venecije i Krfa. Poluotok je bio utvrđenom gradskim zidinama s nizom bastiona te vanjskom utvrdom prema kopnu. Izuzetan značaj zadarskih utvrda nisu umanjile niti kasnije promjene. Obrana grada na poluotoku još uvijek čuva izvanrednu akumulaciju nadgrađenih zidova i konstrukcija: monumentalna kopnena vrata – remek djelo visoke renesanse, moćne bedeme i bastione koji demonstriraju ala moderna“  vojnu arhitekturu.

Zahvalila bih Miljenku Domljanu koji je u ime Ministarstva kulture vodio ovaj projekt. Naša zajednička baština je ishodište svih kulturnih i političkih veza koje danas čuvamo i razvijamo. Kroz UNESCO te veze gradimo s kulturama i državama cijelog svijeta. Ministarstvo kultura će skupa sa svima vama nastaviti raditi kako bismo tu baštinu očuvali i kako bismo obaveze koje preuzimamo upisom na popis svjetske baštine zajednički realizirali, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu Francesco Bandarin istaknuo je međunarodnu povezanost Obrambenog sustava Republike Venecije 16. i 17. stoljeća, a govoreći posebno o Zadru kazao je kako Zadar ima još jedan vrijedna dio svjetske baštine koji zaslužuje da se izdigne, a to je crkva Sv. Donata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...