Obnovljena ninska Condura Croatica ponovno u svom portu

Poznata replika povijesne brodice Condure Croatice iz Nina, koja je stradala u katastrofalnoj poplavi 11. rujna ove godine, nakon obnove, vratila se u svoj drevni grad. Obnova i konzervacija brodice rađena je betinskoj kalafatskoj radionici brodograditelja Nike Papeša. Starohrvatske brodice – Condure Croatice iznimno su vrijedni arheološki nalazi s područja Grada Nina, koja svjedoče o njegovoj dugoj i važnoj maritimnoj prošlosti.

1966. godine sasvim slučajno na ulazu u ninsku luku  pronađeni su ostaci dvaju brodova, koji su 1974. izvađeni i preneseni u Zadar gdje je započela njihova desalinizacija, konzervacija i restauracija. Metodom radiokarbonske datacije pomoću ugljika C 14, datirano je da su brodovi plovili krajem XI.  i početkom XII.st.. Pretpostavlja se da odgovaraju condurama koje car Konstantin Porfirogenet spominje kada govori o starohrvatskoj ratnoj mornarici. Upravo je ovo razlog zašto su pronađeni brodovi nazvani Condura Croatica.

Brodovi dužine 7-8 metara, koji su rađeni klasičnim načinom s rebrima i oplatom spojenom drvenim i željeznim čavlima nemaju kobilicu, već se na krmi i pramcu nalaze ojačanja u obliku krmene i pramčane statve. Umjesto kobilice na condurama se nalaze dvije gredice koje teku paralelno s dnom broda, a spojene su izvana na rebra preko oplate. Plitkoća krme i te dvije paralelne gredice dokaz su izvlačenja condura krmom na kopno kada nisu bile u uporabi. Po svom obliku spadaju u uske brodove, te su se koristili kao brze veslarice, a u slučaju povoljnog vjetra podizalo bi se četvrtasto jedro i tada se funkcija paralelnih gredica na dnu mijenja i one postaju stabilizatori broda.

Originalni ostaci povijesnih brodica Condura Croatica izloženi su u posebnom paviljonu Muzeja ninskih starina, a u svrhu što bolje prezentacije ninskih Condura 1998. u sklopu projekta Nin-najstariji hrvatski kraljevski grad“ izrađene su i dvije replike, od kojih se jedna nalazila pokraj ninskog Donjeg kamenog mosta na samom ulazu u povijesnu jezgru, dok se druga prezentira uz most u gradu Zadru.

I dok je Condura ponovno zablistala u punom sjaju, mjesto njenog veza, urušeni povijesni most iz 16. stoljeća, stradao u poplavi, na žalost tek čeka svoju obnovu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...