Očekuje nas prvi veliki hladni val; Zadar će se u četvrtak probuditi na -5 °C

Pred nama je novi hladni val koji će diljem zemlje donijeti niže temperature od onih proteklih nekoliko dana. Nad našom će se zemljom nadviti ciklona koja će donijeti  relativno stabilno, uglavnom suho i djelomice sunčano vrijeme no uz hladnija jutra nego je to bilo u ponedjeljak.

Istočne krajeve zemlje ujutro će obaviti magla, osobito na području Posavine dok će danju prevladavati djelomice sunčano vrijeme. Jutro će biti hladno uz minuse koji će se kretati od -3 do -6 stupnjeva Celzijevih dok će dnevni maksimalac iznositi samo 2 stupnja. Još hladnije bit će ujutro u središnjoj Hrvatskoj, uz temperaturu između -8 i -5 °C. Nakon magle i niskih oblaka bit će barem djelomice sunčano uz temperaturu oko 2 °C.

Najhladnije u Gorskom kotaru i Lici

Najhladnije će biti u Gorskom kotaru i Lici, ujutro uz temperaturu i oko -10 °C, a najviša dnevna većinom oko 0 °C. Hladno će biti i u unutrašnjosti Istre, dok će na sjevernom Jadranu najniža temperatura biti između 0 i 4 °C, a najviša dnevna između 6 i 8 °C. Prevladavat će sunčano, u gorju ujutro s maglom i niskim oblacima koji se mogu i dulje zadržati. Uz obalu će puhati umjerena i jaka, podno Velebita i vrlo jaka bura, javlja HRT. U Zadru do kraja tjedna temperature će se kretati od -2 do -1 Celzijusa, dok je prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za četvrtak najavljeno samo -5 stupnjeva u jutarnjim satima.

Zbog temperatura koje će u srijedu i četvrtak dosegnuti još nezabilježene minuse Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je upozorenje s mjerama opreza od hladnih valova koji su opasni za zdravlje ljudi. Najopasnije će biti u četvrtak na području Gospića za koje je Državni hidrometeorološki zavod izdao upozorenje od umjerene opasnosti od valova hladnoće.

Preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako se zaštititi od hladnoće pročitajte OVDJE.

U subotu nove oborine

Na srednjem Jadranu i unutrašnjost Dalmacije prevladavati će pretežno sunčano vrijeme uz povremeno umjerenu, ponegdje i jaku buru. Jutarnje temperature kretati će se između 1 i 4 °C, u unutrašnjosti od -4 do -1 °C, a najviša dnevna kretati će se između 5 i 9 stupnjeva Celzijevih. Ništa manje hladno neće biti niti na krajnjem jugu zemlje gdje se očekuje pretežito sunčano vrijeme uz umjerenu buru i valovito more. U unutrašnjosti ujutro također je moguć mjestimični mraz.

U srijedu će na kopnu nakon hladnog, mjestimice i maglovitog jutra, biti barem djelomice sunčano. Od četvrtka malo manje hladno te oblačnije, ali će se i dalje zadržati uglavnom suho. A potom nas od subote ponovno očekuju oborine. S obzirom na niske temperature izmjenjivat će se kiša i snijeg, osobito u prvom dijelu dana dok će prema kraju tjedna temperatura zraka lagano rasti.

U subotu bi snijeg mogao zabijeliti mjesta u okolici Belog Manastira, Bjelovara, Daruvara, Gline, Gradišta, Iloka, Nove Gradiške, Plitvičkih jezera i Vukovara.

Na Jadranu će sljedećih dana prevladavati pretežno ili djelomice sunčano i također bez oborina. Puhat će umjerena bura i sjeverni vjetar, još samo u srijedu podno Velebita i jaka. Bit će relativno hladno, osobito ujutro, ali će temperatura zraka ipak postupno rasti. Mala vjerojatnost za prolaznu mjestimičnu kišu postoji u subotu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...