Održana treća ovogodišnja akcija darivanja krvi u Ljupču gdje je prikupljeno 30 doza

U prijateljskom i veselom ozračju ljubački aktiv DDK i zadarski Crveni križ, uz standardno sudjelovanje medicinskog osoblja Službe za transfuzijsku djelatnost zadarske Opće bolnice, upriličili su u osnovnoj školi ovog četvrtka u poslijepodnevnim i večernjim satima treću ujedno posljednju ovogodišnju akciju darivanja krvi. Akciju su od početka do kraja više nego uspješno uz predsjednika domaćeg aktiva ing.Mladena Duševića i njegovih suradnika, koordinirali referent zadužen za dobrovoljno davalaštvo krvi unutar zadarskog Crvenog križa, Branko Kolanović, te član Nadzornog odbora zadarskog Gradskog savjeta DDK i Županijskog odbora Crvenog križ,a Ivo Jureško. Profesionalno ju je u medicinskom pogledu provelo osoblje u sastavu dr. Ivna Lucin, i sestre Sanja Glavan, Sanja Mazor, Kristina Mološević i Sonja Cota.

Pozivu predsjednika aktiva Mladena Duševića i članova Povjerenstva odazvalo se je 34 darivatelja iz Ljupča, Ljubačkih Stanova, Krneze, Podvršja, mjesta u kojima djeluje ljubački aktiv te njihovi prijatelji darivatelji iz Radovina, Zadra, Poljica Briga, Ražanca i  Rtine.Akciju su kao i do sada nebrojeno puta financijski poduprli mještani i to u prvom redu sestre Marija i Zorka Dušević, bračni par Ivan i Mila Marušić te Lucija Dušević udova Bože.Tu je dakako i mjesni župnik don.Jerolim Lenkić koji uz financijsku potporu sve aktivnosti aktiva oglasi sa oltara tijekom trajanja misnih slavlja

Po okončanju akcije u školskoj učionici priređen je zajednički zahvalni obrok. Tom prilikom predsjednik aktiva DDK Ljubač Dušević najtoplije se zahvalio svima koji su dali svoj obol ovoj akciji, a posebno darivateljima koji su se odazvali u velikom broju. Nije zaboravio ni vodstvo Osnovne škole u Ražancu, koje sa ravnateljicom prof. Vesnom Drmić za ovakve i slične prigode ustupa Ljupčanima prostorije njihove područne škole. Nadalje, s ponosom je ustvrdio da se u akcije uključuje sve više mladih darivatelja dodavši da čak 25 do 30 posto stalno nastanjenih stanovnika Ljupča daje krv, dok se istovremeno ta brojka na razini Hrvatske kreće na razini od 7 do 10 posto.Dodao je kako njihov aktiv broji trenutno 180 darivatelja od toga njih 140 koji redovito daju krv.

– Kad bi se akcije provodile petkom odnosno subotom umjesto kao sada utorkom i četvrtkom kud i kamo bi imali više sudionik,a a time i više krvnih doza.Problem davalaštva krvi nažalost sve se više produbljuje iz razloga što se traže neki europski standardi kojima mi još nismo dorasli. Ovom akcijom mi smo realizirali naš ovogodišnji plan i program te se okrećemo narednoj 2018 godini. Nju ćemo otvoriti redovitom  godišnjom izvještajnom skupštinom već polovicom mjeseca veljače na kojoj naše darivatelje, sponzore i sve ostale želimo na transparentan i otvoren način upoznati sa svim našim radnjama.Koncem ožujka na rasporedu je prva akcija darivanja krvi. Druga će biti u prvim danima kolovoza u sklopu koje ćemo organizirati i našu tradicionalnu ljetnu feštu na koju planiramo u sklopu sportskih aktivnosti pozvati i aktive iz našeg susjedstva a treću ćemo upriličiti početkom prosinca.U planu nam je također naredne godine organiziranje naša dva tradicionalna izleta, trodnevnog i jednodnevnog, kao i prikupljanje humanitarne pomoći za potrebite,što već činimo niz godina više nego uspješno, rekao je pored ostalog predsjednik Mladen Dušević, čije su riječi okupljeni popratili snažnim pljeskom.

Krv su dali: Josip Matak, Ante Dušević, Milorad Perković, Rosa Perković, Ivan Dušević, Marija Dušević, Jure Dundović, Antonio Dundović, Ivan Matak, Matijas Karlović, Marta Bonato, Ivanka Ivanac, Tomislav Ivanac Mihovil, Tomislav Ivanac Mladen, Elijana Zekanović, Nada Ivanac, Tomislav Čavić, Tomislav Dušević, Šime Knežević, Zdenko Ivanac, Marica Marušić, Ivan Marušić, Zdenko Katić, Dragan Čolak, Josip Miočić, Nediljka Čolak, Zoran Brkić, Božana Matak, Jelena Štulić i Ana Stojić. Još su pristupili Mladen Dušević, Snježana Dušević, Ivica Berdik i Marin Marelja.

Foto: Branko Božić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...