Osim minimalne plaće, od siječnja raste i naknada za stručno osposobljavanje

Kako iz Kabineta ministra rada i mirovinskog sustava, Marka Pavića, doznaje Glas Slavonije, početkom sljedeće godine s povećanjem minimalne plaće povećat će se i naknada za mlade koji su na stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Tako bi mladi umjesto dosadašnjih 2621 kunu trebali primati 2752 kuna neto iznosa naknade, odnosno 131 kunu više.

Prva isplata u veljači za siječanj

“Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja (NN 16/17) u članku 8a definirano je da nezaposlena osoba koju je Zavod uključio u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa ima pravo na novčanu pomoć u visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja za dane provedene na stručnom osposobljavanju. Od 1. siječnja 2018., minimalna plaća obračunava se po novoj osnovici, proporcionalno tomu obračunava se naknada za SOR, prve isplate su u veljači za siječanj”, priopćili su iz ministarstva.

Stručno osposobljavanje najprije je bilo plaćeno 1600 kuna, a novo povećanje, kako piše Glas Slavonije, korisnici ne vide kao rješenje.

“Pozdravljam povećanje naknade, ali ona i dalje nije dostatna za pristojan život, naročito jedne mlade osobe. O stručnom osposobljavanju mislim da bi se trebalo ukinuti, jer će nas poslodavci praktički besplatno iskorištavati unedogled a da nikoga ne zaposle u radni odnos”, rekao im je 29-godišnji sugovornik Mario.

25-godišnja sugovornica Marina, koja stažira u jednoj osječkoj školi misli slično.

“Mislim da bi država mlade trebala više cijeniti, a s ovakvim smiješnim povećanjem naknade, ako se uopće tako može nazvati, pokazuju nam koliko nas zapravo žele zadržati”, poručila je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...