Posljednji dan produženog vikenda: Južina i toplo vrijeme, a već u srijedu kiša

Posljedni dan ovog produljenog blagdanskog vikenda, uz južinu, u većini će Hrvatske biti i njegov najtopliji dio – na Jadranu i uz njega samo ujutro, a u sjevernijem području i tijekom poslijepodneva. No, posvuda neće biti i suho, poručuje u prognozi za HRT metereolog Krešimir Mikec.

Na istoku Hrvatske još uglavnom sunčano. Povremeno će biti umjerene naoblake, posebice u drugome dijelu dana, a ujutro mjestimice magle, osobito u Posavini. Zapuhat će jugozapadni vjetar, a temperatura će zraka biti ujutro od -2 do 2, danju između 10 i 13 stupnjeva, prenosi HRT.

Jutro će u središnjim predjelima biti manje hladno, a dnevne vrijednosti temperature bit će slične onima na istoku. Oblaka će u prosjeku ovdje biti više nego u Slavoniji, a kao i ondje, i tu je ujutro moguća magla. Vjetar će biti slab i umjeren, na udare ponegdje u drugome dijelu dana i jak jugozapadni, kao i u gorju, ali i na dijelu sjevernog Jadrana, posebice u Istri. Drugdje se očekuje jugo koje će postupno jačati pa će more od malo i umjereno valovitog ponegdje postati i valovito.

Blagdan svetog Stjepana obilježit će promjenljivo i pretežno oblačno vrijeme uz povremenu kišu za koju je vjerojatnost najveća u Rijeci i okolici te u dijelu Gorskoga kotara. Malo je kiše moguće i mjestimice na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije. I tu će zapuhati jugo koje će jačati tijekom dana mjestimice na jako, a najviša temperatura predviđa se između 10 i 14 stupnjeva.

Podjednake vrijednosti temperature očekuju se i na krajnjem jugu. Uz promjenljivu naoblaku i u ovom dijelu Lijepe Naše može ponegdje pasti malo kiše, uglavnom poslijepodne kada će jugo biti umjereno, mjestimice i jako.

Oblaka će od srijede biti još više, uz češću kišu glavnina koje se očekuje krajem srijede i u četvrtak, kada ona mjestimice u Lici i Gorskome kotaru može biti obilnija.

U drugome dijelu četvrtka, uz pad temperature i okretanje vjetra na sjeverni, kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg, uglavnom u gorju, ali i u nekim nizinama.

U petak hladnije te prestanak oborine i razvedravanje. Na Jadranu će sredinu tjedna obilježiti oblaci i kiša, ponegdje vjerojatno i veća količina, te jako i olujno jugo koje će u četvrtak okrenuti na jugozapadnjak, a potom i na buru. Bura će se od sjevernog dijela u petak proširiti na cijelu obalu te će i na Jadranu zahladnjeti.

No, kako se danas čini, samo prolazno jer je posljednjih dana ove i prvih dana nove godine moguće novo zatopljenje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...