Božić Hrvata u dijasporu

Pozitivna iskustva i nova prijateljstva ublažila nostalgiju za domom

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Veliki dio Hrvata koji zbog loše ekonomske situacije više ne žive u Hrvatskoj nisu se ni za ove blagdane vratili u domovinu, a svoje životne priče podijelili su s Deutsche Welleom, koje prenosi Večernji list.

Petra iz Zagreba već drugi Božić slavi u Irskoj gdje se, priča Petra Božić slavi u krugu obitelji uz puricu i šunku i puno alkohola. U šali kaže kako u manjim crkvama nema više polnoćki koje su ukinuli prije 15 godina jer su svi dolazili pijani. U Dublinu, gdje Petra živi, sve trgovine se zatvaraju na Badnjak i sve je zatvoreno do 27. prosinca, a u tom periodu nema ni javnog prijevoza.

– Moja obitelj će božićni ručak provesti s još tri obitelji iz Hrvatske pa ćemo slaviti zajedno. Ići ćemo u irsku župu na bdjenje, ali ima organizirana i polnoćka na hrvatskom u gradu. Božićno vrijeme uvijek naravno izaziva nostalgiju, ali nije nam žao što smo otišli. Fali nam, naravno, Božić u krugu obitelji, ali stiže paket sa slavonskim specijalitetima pa nam ništa neće nedostajati – ispričala je Petra.

M.M. Zagreb je zamijenila sjeverom Engleske i tamo je provela i ovaj Božić u društvu prijatelja koji su također iz Hrvatske. Za blagdanski stol priprema i dalje tradicionalna jela koja se jedu kod nas u vrijeme Božića, ali malo ih je morala prilagoditi.

Morali smo ipak prilagoditi recept jer se ovdje ne može nabaviti sušeni bakalar tako da sad kuhamo svježi, kaže M.M. Nije im bilo lako napustiti Hrvatsku, ali kaže, kako je taj gorak okus u ustima ispran brojnim pozitivnim iskustvima i prijateljstvima koje su stvorili u Engleskoj, kaže M.M..

Kristina Buneta sa suprugom i djecom već četiri godine živi u Keniji gdje joj je suprug dobio posao. Kristina kaže kako nema velike razlike u proslavi Božića u Hrvatskoj i Keniji, najveća razlika je u tome što su u Keniji za Božić svi u kratkim rukavima. Nedostaje joj što nema sarme jer je kiselo zelje preskupo i tegla zelja košta 70 kuna kao i teglica krastavaca.

 

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi: