Škola nogometa NK Biograd Primorac: “Cilj nam je maknuti djecu s ulica te ih usmjeriti na pravi put”

Odavno se već govori kako danas rijetko viđamo djecu na igralištima, kako su svi u kućama na igricama. Međutim takvim činjenicama ipak netko može kontrirati, a to je ni manje ni više nego škola nogometa NK Primorac Biograd.
Naime, u u školu nogometa upisano je čak 130 djece koju vodi šest vrsnih trenera, a jedan od njih je i Kristian Colić.

Trener je to koji je u nogometu skoro cijeli život, a poznatiji nam je kao petogodišnji trener u NK Croatia Turanj, kao i igrač prve ekipe već preko deset godina.

U razgovoru s trenerom doznali smo kako privući djecu u sport, koji su planovi i koja su sljedeća gostovanja NK Primorac Biograda.

Nakon dugog niza godina igranja nogometa, nastupanja po raznim turnirima, iznenadili ste svojom odlukom da postanete trener djece NK Primorac Biograd. Kako je došlo do te odluke, te kako je došlo do suradnje Vas i NK Primorac Biograd?

– Moram priznati da me je ugodno iznenadio poziv voditelja nogometne škole NK Primorac, gospodina Jure Kneza da se pridružim ekipi trenera. Iz jednog profesionalnog i ugodnog razgovora osjetio sam da škola NK Primorca  radi i više nego dobro te ima jednu dugoročnu viziju napretka i  dodatnog razvoja. Činjenica da škola koja broji 6 trenera u nižim uzrastima i preko 130 djece u 6 kategorija u našoj županiji kotira jako visoko, nikako nije bio poziv koji se odbija. S druge strane smatram da je to idealno mjesto za razvoj jednog mladog trenera željnog dokazivanja i učenja.

Kao trener, kako ste se snašli te je li to ono što ste i očekivali?

– Snaći se nije bio nikakav problem jer su uvjeti u školi nogometa stvarno vrhunski. Od terena s umjetnom travom pod reflektorima na kojima treniraju najmanji uzrasti, opreme potrebne za trening do gospodina Ljube i gospođe Zdenke koji su tu uvijek na usluzi pružiti bilo kakvu pomoć trenerima i djeci. Stvarno je gušt raditi u takvim uvjetima.

Kako izgledaju treninzi, koliko su djeca zadovoljna, koliko ih ima?

– Treninzi vrtićke djece većinom se baziraju na razvoju njihove koordinacije.  To su djeca od 5 do 6 godina i njihova koncentracija je jako kratka, potrebno je raditi više vježbi u što kraće vrijeme kako to njima ne bi postalo dosadno, jer to su djeca kojima je to trenutno sve igra, te je jako bitno pristupiti svakom djetetu individualno. Trenutno imamo grupu od 10-ak takve djece, a s ljepšim vremenom vjerujem da će taj broj rasti.

 Odigrane utakmice, te osvrt na buduće?

– Trenutno su to samo prijateljske utakmice, za sad imamo suradnju s Nogometnom školom Zara s kojom i organiziramo prijateljske utakmice. Najmanje bitno u tom svemu je rezultat. Veselje djece i osmijesi na licima njihovih roditelja govore više od ičega.  Žar i volja s kojim ta djeca igraju  kada ih njihovi najveći navijači, roditelji bodre, to je ono što u njima budi želju da nastave igrati, razvijati se.   Inače tu moram pohvaliti našeg sponzora, DUO PEKA, koji naše najmlađe redovito počasti sendvičima i pizzom nakon utakmice.

Koja su vaša očekivanja?

– Nemam prevelikih očekivanja, tu smo da radimo i usmjerimo djecu na pravi put, da ih maknemo s ulica, laptopa i mobitela.

Kako privući i zadržati djecu u nogometu? (vaša poruka mladima)

– Mišljenja sam da imamo jako dobro popunjene sve naše kategorije, a kao što sam do sad više puta napomenuo s ljepšim vremenima povećat će se i broj vrtićke djece. Facebook stranica nogometne škole  jako je ažurna i svi oni koji imaju želju mogu vidjeti koliko se tu dobro radi i kvalitetno radi. Jedino je ispravan i predan rad garancija zadržavanja djece i dolaska nove.
Ne znači ako neki igrač ne postane profesionalac da je nizašto trenirao sve te godine. Nogomet te uči timskom duhu, uči te da ne možeš sve u životu postići sam i samo za sebe bez ičije pomoći. Uči te da kad je teško i kad si loše da samo moraš puno više raditi kako bi se uzdigao  i bio opet gore. Nogomet donosi puno poznanstava i nogomet kao nogomet, ako si pošten prema njemu, vrati ti to sve u životu.- zaključio je trener Kristian Colić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...