Stanari socijalnih stanova u Petrčanskoj Božić dočekuju u vlazi i nadi da neće padati kiša

Nemam gdje staviti jelku jer kad pada kiša po podu moram staviti teče za skupljati vodu, televizija mi je pregorjela zbog kratkog spoja koji je nastao kada je vlaga došla do električnih instalacija, zid je pun plijesni, ali nema smisla da išta pituravam dok padaju kiše, čekat ću proljeće, dio je teških životnih priča stanara socijalnih stanova u zgradi u Petrčanskoj ulici koja je u vlasništvu Grada Zadra, a koje su iznijele Mirjana Zelić, Melanija Pletikosa, Branka Elez, Branka Jerić i Suzana Matulović. Dok većina nas gleda u vremensku prognozu u nadi da će za Božić padati snijeg, ove žene gledaju prognozu i mole se da ne pada kiša.

O teškim uvjetima u kojima žive stanari u zgradu u Petrčanskoj već smo pisali. Samo pogled izvana govori kako je na zgradi potrebno riješiti problem fasade, a ulazak unutra otkriva još gore stanje. Dovoljno je proći stubištem da se vidi kako vlaga nesmetano prodire kroz vanjske zidove i polagano nagriza zidove. Najstrašniji dio priče se krije iza vrata stanovi gdje se vide pravi razmjeri neljudskih životnih uvjeta u kojem žive ovi ljudi. Zidovi puni pljesni, vlaga koja prati put električnih instalacija. Nezamislivo je da Grad Zadar dopušta da stanari zgrade u njegovom vlasništvu ne mogu upaliti svjetlo u dnevnom boravku od straha da ih ne ubije struja, da im zdravlje stradava jer spavaju u sobama s vlažnim zidovima na kojima se razvija plijesan.

Probleme imamo od prvog dana, ali nitko ne reagira. Zgradu je radila tvrtka Veličić koja je poslije otišla u stečaj. Para je bilo, ali posao je loše obavljem, Mi smo tek naknadno saznali da nije postavljen posljednjih zaštitni sloj na fasadu. Od toga dolaze svi naši problemi. Meni kažu da sam obnovim stan. Ja bih to učinila, ali nema smisla uz ovakvu fasadu da išta radim, kaže Suzana Matulović.

Slična je i priča Melanije Pletikosa koja je ovih dana prikovana za krevet.

Vlaga je došla do armature i otpao je komad stropa. Sreća da nitko nije stradao, kaže Melanija Pletikosa.

Stanari zgrade socijalnih stanova najviše smeta pristup Grada Zadra prema njima. Nitko ih ne kontaktira, daju im se obećanja koja samo prolongiraju rješenje problema na neodređeno. U vrijeme kada su svima puna usta potrebe za darivanja i pomaganja, čini se kao da svi okreću glavu od onih kojima je pomoć najpotrebnija. Po ono staroj: sirotinjo moja pređi na drugoga. Drugo je pitanje tko će provjeriti navode Suzane Matulović, je li izvođač radova dobio novac za sve radove koji nisu do kraja izvedeni, što je radio nadzor i na kraju je su li u nečijem novčaniku završili naši novci? Pitanja su koja čekaju odgovor.

Čini se da Zadar ima puno problema na građevina iz javnog sektora u kojem nakon završenih radova kod prve jače kiše na sve strane pušta voda. Nije samo problemu zgradu u Petrčanskoj. Podsjetimo da je Ministarstvo zdravstva naložilo da se utvrdi odgovornost kako je u tek završenoj zgradi, nakon “temeljitog” nadzora prodrlo 4,5 milijuna kubika vode i stvorena milijunska šteta koja je na kraju pokrivena novcem poreznih obveznika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...