Stankovačka bojna među prvima u Hrvatskoj imala oslobodilačke akcije

Na današnji dan je prije dvadeset i šest godina propala je akcija JNA i pobunjenih Srba kodnog naziva Udar 91. Akcijom je bio predviđen napad na pravcu Vukšić, Stankovci, Pirovac. Tog dana u 15.20 sati neprijateljski migovi napadaju zapovjedništvo u osnovnoj školi i paralelno su djelovali topništvom po cijeloj bojišnici. Tužni epilog je smrt pogibelj Branimira Mamića iz Lišana Ostrovičkih.

Stankovčani i danas s ponosom ističu kako je položaje koje je njihova bojna zauzela na dan svog osnutka, 10. rujna 1991. godine, držala sve dok nije došla zapovijed da se krene u Oluju. Malo je poznata činjenica da su Stankovčani krenuli u jednu od prvih napadnih akcija na tada premoćnog neprijatelja.

Dok su, nažalost, diljem Hrvatske padala sela i gradovi, Stankovačka bojna je 3. listopada 1991. izvela uspješan napad na neprijatelja na Gomile na Vukšićkoj gradini. Time smo neprijatelju poslali poruku da neće tako lako ući u Stankovce i okupirati ovaj prostor. Od toga dana na radio Kninu govorili se da u Stankovcima ima “deset iljada ustaša koji čekaju spremno”. Nije bilo 10.000 ustaša nego nekoliko stotina hrabrih hrvatskih branitelja, rekao je načelnik Općine Stankovci  Željko Baradić .

Rezultat napada je bio zauzimanje novih položaja i osvajanja dvije haubice. Neprijatelj je reagirao protunapadom, ispalili su na hrvatske vojnike 700 granata, ali bez uspjeha,

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...