Suzana Matulović: “Strah me upaliti svjetlo da me struja ne ubije, zdravlje mi stradava”!

Svaki dan strahujem hoće li pasti kiša, počinje svoju tešku životnu priču Suzana Matulović, medicinska sestra s Odjela pedijatrije zadarske bolnice koja živi u socijalnom stanu Grada Zadra u Petrčanskoj ulici. Samo pogled na zidove i plafon u njenom stanu otkriva zašto. Po njima se ocrtavaju ruže fleke i linije, ostaci vode koja je pronašla put do njenog stana s loše izrađene vanjske fasade.

Suzana Matulović je u gradski socijalni stan uselila prije dvadeset godina kao samohrana majka četvero djece. Loši uvjeti stanovanja su nešto s čime se suočavaju od prvog dana, ali posljednjih mjeseci situacija je kulminirala do te točke da se više ne može izdržati. Svaka kiša za Suzanu znači postavljanje posuda za skupljanje vode po cijelom stanu i gledanje kako se vlaga, voda širi po zidovima i plafonu. Da stvar bude gora, voda prati puteve električne instalacije.

Strah me upaliti svjetlo da me struja ne ubije. Ne mogu ni upaliti klimu. Kada pada kiša, a ja sam na poslu, moja kćer Donata mora ostati kući i skupljati vodu po stanu. Plijesan mi se stvara po zidovima u spavaćoj sobi. Inače imam astmu, zbog uvjeta u kojima spavam dobila sam emfizem pluća, a vjerojatno i gljivice u njima. Jednom je pao komad plafon iznad kauča, skoro da mi sina nije ubilo. Kada pada kiša, ovi zidovi su kao spužva. Dovoljno ih je taknuti da se iz njih cijedi voda,  otkriva Suzana Matulović detalje užasnih uvjeta u kojima majka s djetetom živi u 21 stoljeću.

Kaže kako je u 20 godina u njen stan samo jednom ušao majstor i konstatirao da treba nešto napraviti. Nije ona jedina s ovim problemom, ali njen je slučaj najgori. Stanari su nebrojno puta kontaktirali Grad Zadar u čijem je vlasništvu stan. Dobili su jedino obećanje od bivšeg gradonačelnika Božidara Kalmete i pročelnika Maria Pešuta da će se fasada sanirati novcima iz EU fondova, To je bilo prije par godina.

U rujnu kada su bile velike kiše, zvala sam Grad Zadar, ali nitko se nije javio. Zvala sam i Zadar Stan koji održava našu zgradu, da prijavim štetu, ali također bez uspjeha. Tek kada sam pričala s gradonačelnikom Brankom Dukićem mogli smo prijaviti štetu, ali ništa se konkretno nije promijenilo. Sada kada je padala kiša, ponovno sam zvala Zadar Stan. Rekli su mi da nema sredstava za ovu zgradu, da problem riješim sama, kaže Suzana Matulović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...