U plitvičkoj vodi fekalije, deterdženti, pesticidi…

Prijeti li Plitvičkim jezerima da ostanu bez sedre i postanu močvara? Na takav scenarij, nakon branitelja koji mjesecima upozoravaju da se ovom Nacionalnom parku nanosi nepopravljiva šteta prekomjernom gradnjom i ispuštanjem septičkih jama u prirodu, u Saboru je prije nekoliko dana upozorio i zastupnik Živog zida i Snage Branimir Bunjac, podsjeća Večernji list.

Javnosti je predočio nalaze Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje je na zahtjev DORH-a 19. srpnja uzelo uzorke na trima ispustima u Plitvica Selu, na izvoru Velikog slapa i u potoku Plitvice.

– Tražio sam pomoć jednog doktora kemije i još nekih stručnjaka, koji iz tih nalaza iščitavaju da se plitvičko podzemlje i, dakako, tamošnje vode naveliko zagađuju fekalijama i drugim otpadnim vodama, umjetnim gnojivima, raznim deterdžentima i pesticidima. U vodi Velikog slapa, recimo, ne bi smio biti ni miligram kanalizacije u jednoj litri, a zabilježen je čak 131 mg/l. I nije za piće, kao ni voda u potoku Plitvica gdje je u litri nađeno čak 380 miligrama kanalizacijskih voda te 10 miligrama bakterije E coli. Na samim ispustima koncentracije su daleko veće pa je, recimo, količina deterdženata 840 puta veća od dozvoljene. Otpadnih voda na tim mjestima ne bi smjelo biti više od 35 mg/l, a ima ih 780 mg/l, itd. Na Plitvicama, očito, prevladavaju privatni interes i pohlepa s izglednim krajem. Ako se ovo nastavi, uništit ćemo prirodu koja je svjetska baština – kaže Bunjac, koji je među rijetkima htio govoriti o nalazima HZJZ-a.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, čiji su zaposlenici iz ličke ispostave u srpnju izišli na teren tek nakon što su branitelji pozvali policiju, nisu imali komentara.

Kao, uostalom, ni u Javnoj ustanovi NP Plitvička jezera, Ministarstvu okoliša ili Ministarstva turizma, koje također ima interesa da se prirodni dragulj i turistička atrakcija sačuva.

– Pisali smo mi i predsjednici države, i u Sabor, premijeru…, ali bez uspjeha, Plitvice se i dalje eksploatira bez mjere – kaže Ivica Jandrić za Večernji u ime koordinacije četiri plitvičke udruge branitelja koje su prosvjedom pokušale skrenuti pažnju na probleme.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...