Ugostitelji na Adventu nadaju se sunčanoj Vakulinoj prognozi

Sreće da večeras neće padati kiša pa ćemo možda nešto i zaraditi. Ovo do sada je sve bilo jako loše, nećemo pokriti ni trošak najma kućice, crna je prognoza jednog od zadarskih ugostitelja koji je iznajmio kućicu na Trgu Petra Zoranića na Adventu. Situacija s prometom je daleko od idealne.

U subotu ujutro, za vrijeme špice, čak tri kućice zatvorene. Ni na drugima nije navala gostiju. Ovo nije nerealni plač ugostitelja, već ružna realnost. Učestale kiše su mnogima poremetila kalkulaciju i stvarno samo vedro vrijeme do Nove godine može izvući ugostitelje od poslovanja s gubitkom.

Sinoć nisam radio zbog kiše. Pitam se zašto sam i jutros otvorio. Promet je jako loš ove godine. Uništila nas je kiša. Neki ljudi su najam kućice plaćali preko 40.000 kuna. Tu je i trošak radne snage. Ako se nastavi vrijeme kao što je bilo do sada, neće dobro završiti. Mislim da ćemo iduće godine svi paziti koliko ćemo ponuditi za najam kućice, priča nam ugostitelj.

Zbog pada očekivanog prometna pojedini ugostitelji pribjegli su krajnjim mjerama pa su cijene svojih proizvoda smanjili i za 30 posto. Devetnaest poduzetnika iz Zadarske županije, Zagreba, Sinja i Vrlike su za najam dvadeset i dvije kućica ukupno platili 695.732 kune. Na dva natječaja za najam adventskih kućica pristiglo je ukupno 86 ponuda. Najviši iznos koji je plaćen za najam kućice jest 46.500 kuna, a najniži 18.500,50 kuna. Gubitak na kraju poslovne godine nije nešto što itko od poduzetnika želi, osobito kad iz Grada Zadra stižu najave da će od iduće godine poskupjeti najam gradskih kvadrata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...