Velika nacionalna akcija pošumljavanja požarišta u Zadarskoj županiji

Na inicijativu i u organizaciji udruge Zelena akcija iz Zagreba pokrenuta blagdanska online kampanja “Svim’ na Zemlji, daruj drvce!” kojom se prikupljaju donacije za kupnju mladica koje će poslužiti za pošumljavanje požarišta u Zadarskoj županiji.

Partneri u akciji su udruge „Eko-Zadar“ iz Zadra i Eko-Zrmanja iz Obrovca, te Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA).

Kampanja je započela 13. prosinca i trajat će do 15. siječnja, a njom se potiče građane i građanke koji imaju mogućnost da umjesto kupovine božićnog drvca doniraju za pošumljavanje Dalmacije.

“Samo ove godine u požarima diljem Dalmacije izgorjelo je preko 100.000 ha šume, makije i raslinja, smanjujući tako opće korisne funkcije naših šuma, kao što su proizvodnja kisika, zaštita od odrona zemlje i poplava. Požari su redovit problem u ljetnim periodima zbog suša, a ove su godine doživjeli kulminaciju jer su po prvi put bila ugrožena i velika naselja”.

“Zbog toga, Zelena akcija i partneri žele u ovo blagdansko doba podsjetiti građane i građanke da problem požarišta i dalje postoji. Ujedno ih se želi potaknuti da umjesto tradicionalne kupnje božićnog drvca, koje se kasnije osuši i baci, novac doniraju za pošumljavanje tih područja koja su prošlih godina zahvatili požari”.

“Osim kupovine božićnih drvaca, ovo je također vrijeme kada oni koji si to mogu priuštiti bespotrebno troše ne razmišljajući  o posljedicama prekomjerne konzumacije na naš planet”.

“Sve izraženije i vidljivije posljedice klimatskih promjena su se ove godine posebno osjetile u Zadru gdje su se u kratkom vremenu izmijenile suše i požari s kišama i poplavama. To nas podsjeća da vađenje i trošenje resursa te prekomjerno stvaranje otpada ima velike posljedice koje su sve štetnije za ljudsko društvo. Ukoliko ne poradimo na smanjenju štetnih posljedica klimatskih promjena, požari će se nastaviti i ubuduće, a šume uvelike pomažu u održavanju zdravog ekosustava, poruka je koju šalju Zelena akcija i partneri”.

Minimalnom donacijom od 20 kn na broj žiro računa udruge „Eko-Zadar“ HR1924070001500000727 građani i građanke mogu osigurati sadnju mladice drvca, vrste prigodne za sadnju na odabranom području. Mladice će prvo biti posađene u rasadniku i zbrinute do jeseni, kada će udruge „Eko-Zadar“ i Eko Zrmanja, u suradnji s volonterima i volonterkama, te uz stručno vodstvo Hrvatskih šuma i Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, posaditi mlada drvca.

Uz donaciju, građani i građanke će moći birati koje drvo žele “sponzorirati”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...