Zadar je tijekom studenog bio najtraženiji grad za kupnju stanova

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne oglašavane cijene stanova tijekom studenog zabilježile nešto niže vrijednosti nego mjesec ranije, dok su na godišnjoj razini porasle.

Iako su u odnosu na prošlu godinu cijene stanova zabilježile nešto više vrijednosti, još uvijek se mogu pronaći stanovi izuzetno niskih cijena. Na području Zagreba, Varaždina ili Slavonskog Broda tijekom studenog su se na oglasniku Crozilla.com mogli pronaći oni s cijenama „kvadrata“ već od oko 600 eura. U Sisku i Senju bilo ih je i po cijenama od oko 500 eura, u Bjelovaru već od oko 400 eura, a u Osijeku čak i jeftinije od 300 eura.

Gotovo 30 posto stanova oglašavanih tijekom studenog putem oglasnika Crozilla.com imalo je cijenu „kvadrata“ nižu od 1.000 eura, dok ih je, primjerice, tek 6,6 posto imalo cijenu veću od 3.000 eura po kvadratnome metru.

Čak 62 posto stanova oglašenih putem Crozilla.com u gradovima na kontinentalnom dijelu zemlje imalo je cijenu četvornoga meta nižu od 1000 eura, dok je u gradovima na Jadranu bilo tek oko 6 posto takvih, a većinu na tom području čine oni s cijenama između 1000 i 2000 eura po kvadratnom metru kakvih je bilo preko 50 posto.

Najviše cijene i dalje na Jadranu

Sisak je, prema podacima oglasnika Crozilla.com tijekom studenog bio jedan od najjeftinijih gradova po pitanju cijena stanova za prodaju, a za „kvadrat“ se u prosjeku tražilo 714 eura što je 1 posto više nego mjesec ranije. Bjelovarskim su stanovima cijene u prosjeku pale za 1,7 posto i spustile se na 821 euro po kvadratnome metru. Slavonski Brod bilježi pad od 1,6 posto, pa je tijekom studenog cijena četvornog metra stana u tom gradu iznosila 838 eura.  U Osijeku su cijene na mjesečnoj razini pale za 0,4 posto i iznosile 952 eura po kvadratnome metru.  Mjesečni porast cijena od 0,1 posto, prema podacima Crozilla.com, zabilježen je u Zagrebu gdje se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1737 eura, te u Varaždinu gdje je prosječna tražena cijena „kvadrata“ iznosila 1110 eura.

Najveće promjene tijekom studenog su zabilježene u pojedinim gradovima na Jadranu. Šibenik, Dubrovnik i Rijeka bilježe najveći mjesečni pad cijena, dok najveći porast bilježe Pula, Split, Senj i Zadar.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su, unatoč mjesečnom padu od 3,9 posto, najviše cijene stanova i dalje ostale u Dubrovniku u kojem se za „kvadrat“ tražilo 3609 eura. Po visini cijena stanova, na drugom se mjestu i dalje nalazi Opatija gdje je prosječna tražena cijena u studenom iznosila 2957 eura po metru kvadratnom, što je tek 0,1 posto više no tijekom listopada. U Splitu su cijene stanova na mjesečnoj razini porasle za 3,5 posto i popele se na 2515 eura. Na području Rijeke su prosječne oglašavane cijene stanova tijekom studenog pale za 3,5 posto i spustile se na 1398 eura.

Najveći mjesečni porast cijena tijekom studenog je zabilježen u Puli gdje se za „kvadrat“ u prosjeku tražilo 1459 eura što je 4,4 posto više no mjesec ranije.  U Senju, koji bilježi porast od 2,2 posto, cijene stanova u prosjeku su iznosile 1327 eura po četvornome metru. Zadar, koji je tijekom studenog na oglasniku Crozilla.com bio jedan od najtraženijih gradova za kupnju stanova, bilježi mjesečni porast od 1,4 posto, a prosječna tražena cijena kvadratnog metra popela se na 1919 eura.

Zagreb i Zadar najtraženiji

Najveća potražnja tijekom studenog je vladala za stanovima na području Zagreba, a zatim Zadra, Splita, Pule i Osijeka. Potencijalni strani kupci koji su na oglasniku Crozilla.com pretraživali stanove za prodaju, najčešće su dolazili iz BiH, Njemačke, Srbije, Slovenije i Švicarske, a najviše ih je zanimala ponuda na području Zagreba, Zadra, Splita, Poreča i Pule.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...