Zadarski junak Luka: “Poljubio sam palubu, pustio suzu i zagrlio kolegu”

Nije ugodan osjećaj nenaspavan u tri ujutro, uzbuđen i u žurbi krenuti u takvo spašavanje, iako je to inače dio naših vježbi. Ali kad sam se na to odlučio više nije bilo vremena za strah, kaže nam Luka Peroš (29), pomorac iz Zadra koji je dobio nagradu Plava vrpca Vjesnika za ovu godinu.

On je lanjskog  prosinca spasio četvoricu ribara s ribarice u havariji pred potonuće oko 250 nautičkih milja od Singapura. Sam je zatražio od zapovjednika da ga spuste među valove u čamcu za spašavanje, s 20 metra visokog tankera kako bi spasio ribare-brodolomce, pišu 24sata.

– Bilo je šest ribara od kojih nitko nije znao plivati ni govoriti engleski. Grčevito su se držali za ribarsku brodicu koja je tonula. Moralo se reagirati na vrijeme, iako dosta nas ispočetka nije bilo spremno na to. Na kraju se ispostavilo da nema druge opcije, iako je bilo nevrijeme. Kad je potonulo 70 posto njihove brodice, nisam to mogao više gledati i zatražio sam od kapetana da me spuste dolje ribarima upomoć. Tražio sam da me spusti samog ili s nekim zbog tehničke podrške u slučaju kvara motara ili slično. Spustili smo se kolega časnik stroja iz Indije i ja. Bio je to skup emocija, od adrenalina, od straha, noge su klecale od pustog uzbuđenja. Straha je zapravo bilo samo u prvom momentu kad smo dotakli more, jer  je bilo jako ružno vrijeme za tako mali brod. Ali, znali smo da nema nazad. Spustili smo se sa 170 metara dugačkog tankera s 20-ak metara visine. Četvoricu smo spasili brodicom, a dvojicu smo povukli do nas uz pomoć kolutova za spašavanje. Poljubio sam palubu, pustio suzu, zagrlio kolegu prvog časnika stroja iz Indije i rekao: Uspjeli smo! Uspješno smo ih spasili i spasili smo sebe od mogućih ozljeda – rekao nam je Luka Peroš.

Dodao je da je nagradu zapravo dobio zahvaljujući supruzi.

– Ona me prijavila, a da ja to nisam ni znao prvih nekoliko dana. Odala se tražeći informacije, jer je trebala prikupiti detaljnu priču. Ona me nominirala za  Plavu vrpcu Vjesnika, ali nisam očekivao da ću nagradu i dobiti. Nagrada je jako lijepa i lijepo mi stoji uz odijelo, dobro su pogodili boju, kao da sam mister pomoraca – rekao je u šali pomorac Luka Peroš.

Dodao je da su u Pomorskoj školi u Zadru puno pazili na sigurnost na moru.

– Ali teorija, uvježbavanje postupaka, oprema i vježbe prve pomoći ne mogu zamijeniti pravcu praksu iz iskustva, hrabrost i srce – kazao je Peroš te dodao da nakon Nove godine opet ide na brod iste kompanije.

–  More je uvijek isto, samo su ljudi drugi – rekao je te zahvalio na nagradi i brojnim čestitkama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...