Zbog većeg minimalca, zdravstvu 250 milijuna kuna manje

Vlada na današnjoj sjednici odlučuje o povećanju minimalne plaće od 5 posto na 2752 kune neto, a rast minimalca pratit će izdašan poklon poslodavcima težak više od pola milijarde kuna.

Ministar rada Marko Pavić za iduću godinu najavljuje tri nove fiskalne olakšice: prepolovljene doprinose za radnike na minimalcu, neoporeziv topli obrok i smještaj za sezonske radnike u turizmu te neoporezive tople i hladne napitke u tvrtkama za sve radnike, piše Večernji list.

“Prijedlog fiskalne olakšice za sve poslodavce koji isplaćuju minimalne plaće nije ni ekonomski ni etički opravdan”, oštro je prosvjedovao Mladen Novosel, predsjednik SSSH, središnjice od koje je i krenula inicijativa za promjenom zakona o minimalnoj plaći i njezinu povećanju. Vlada ih je iznenadila odlukom da tvrtkama koje isplaćuju minimalne plaće naplati samo 50 posto zdravstvenog i ostalih doprinosa na plaću. To će fiskalno rasterećenje i uz 131 kunu veći minimalac smanjiti trošak minimalne plaće za 103 kune mjesečno po radniku. Na godišnjoj razini, proračun zdravstvenog sustava te institucija koje skrbe o zapošljavanju i zaštiti na radu ostat će bez približno 250 milijuna kuna.

“Ovakvim prijedlogom nagrađujete sve poslodavce koji radnike „drže“ na minimalnoj plaći, čime ih potičete da to rade još više! Poruka je: plaćanje radnika minimalnom plaćom višestruko će vam se isplatiti”, tvrdi Novosel.

Sociolog Teo Matković i stručnjak za tržište rada komentira da bi “bilo čudno da broj zaposlenih prijavljenih na minimalnu plaću ne eksplodira”.

“Prijedlog o oslobađanju poslodavaca od plaćanja zdravstvenog osiguranja za radnike na minimalcu vrlo je opasan. S jedne strane, tako se dalje urušava financiranje sustava zdravstva i potiče poslodavce da ugovaraju minimalne plaće te “zaključavaju” radnike na toj razini jer će rad za plaću već jednu kunu iznad minimalca biti poslodavcu 15% skuplji od rada na minimalcu – navodi Matković.

Ministar rada Mladen Pavić uzvraća da će Vlada ugraditi zaštitne osigurače da poslodavci ne smanjuju plaće. Zaštitu predstavlja odluka da 50-postotnu olakšicu za doprinose tvrtke mogu dobiti samo za one radnike koji su na minimalcu zadnjih godinu dana. Zaposle li u siječnju 2018. novog radnika na minimalcu, ili postojećem plaću smanji do minimalca, pravo na fiskalnu olakšicu ostvarit će, međutim, za godinu dana. Naknada za prekovremeni rad, rad vikendom, blagdanom i slično neće moći biti sastavni dio minimalne plaće i na nju će se obračunavati puni doprinosi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...