100 milijuna kuna; Autotaksisti zbog Ubera najavljuju kaznene prijave

Autotaksi prijevoznici diljem Hrvatske pripremaju kaznene prijave protiv odgovornih koji, kako tvrde, nisu u okviru svojih zakonskih ovlasti sankcionirali nezakoniti rad Ubera te poručuju da će tražiti naknadu štete u ukupnom iznosu od oko 100 milijuna kuna, izvijestila su u ponedjeljak udruženja autotaksi prijevoznika. Autotaksi prijevoznici krenuli su u zakonsku proceduru koja prethodi podnošenju tužbe za naknadu štete, zbog ugroženog prava na rad, jer, kako su istaknuli, država ne provodi nacionalne zakone, kao ni uredbe ni direktive EU.

Stotine zahtjeva za naknadu štete

Pred Općinskim državnim odvjetništvom u Splitu podnijeli su prve zahtjeve za naknadu štete mirnim putem, a u sljedećem periodu očekuje se podnošenje više stotina zahtjeva pred državnim odvjetništvima u cijeloj Hrvatskoj, što u novčanim traženjima predstavlja iznos od oko 100 milijuna kuna. Nenadoknadiva šteta vozačima koji obavljaju javnu djelatnost temeljem zakona nastala je tijekom posljednje dvije godine koliko država tolerira nezakonit rad Ubera.

U pripremi su i kaznene prijave protiv odgovornih koji nisu u okviru svojih zakonskih ovlasti poduzimali radnje u smislu sankcioniranja nezakonitog rada Ubera premda su za to imali na raspolaganju zakone koje je trebalo primijeniti.

“Žalosno je da obrtnici vlastitu državu na sudu moraju tjerati da provodi zakone, umjesto da ih država štiti od nelegalne i nelojalne konkurencije. U lipnju prošle godine premijer Andrej Plenković ustvrdio je da je vožnja Uber prijevozom nevažeća s obzirom na zakone jer nemaju licencu sukladno hrvatskim propisima”, rekao je Božo Miletić, predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori. Poručio je kako svi, koji smatraju da se zbog korištenja sporne aplikacije krše njihova prava, mogu podnijeti tužbe nadležnim sudovima u skladu s važećim zakonskim propisima. “Mi smo sada primorani poslušati premijerov savjet”, dodao je.

Ministar Butković promijenio mišljenje

Taksisti su razočarani i promjenom stajališta ministra mora, prometa i infrastruktureOlega Butkovića, koji je prvotno pozvao navedenu tvrtku da se povuče s tržišta, a sada promiče nacrt prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu koji u potpunosti legalizira pružanje usluge protiv koje se borio prošle godine.

“Nevjerojatno je da se mi sami moramo boriti protiv nelegalnih pružatelja usluga, istovremeno se boreći protiv niza netočnih informacija koje se plasiraju s namjerom da diskreditiraju legalne autotaksi prijevoznike. Umjesto da ministar sluša stručnjake i gradonačelnike koji poznaju promet svoga grada, koji mogu pretpostaviti kakav će kaos nastati u turističkoj sezoni, on očito sluša stranu tvrtku koja Hrvatskoj uopće nije registrirana za prijevoz, već za marketing”, istaknuli su.

Dodali su i da su “neugodno iznenađeni” i što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarovićprimila predstavnika Ubera, a njih, “predstavnike 2500 hrvatskih obrtnika, koji u državni proračun godišnje uplate preko 150 milijuna kuna poreza i davanja, a Uber ništa, nije htjela primiti”. “Za čiji se interes država bori? Svojih građana ili stranih lobija i tvrtki?”, upitao je Miletić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...