Alan Medić: “Zadru ne prijeti epidemija ospica”

Procijepljenost protiv ospica u Zadru je 94 posto tako da nam ne prijeti njihova epidemija. To ne isključuje mogućnost da se netko dijete koje nije cijepljeno protiv njih ne zarazi virusom. Najugroženija su djeca do dvije godine života gdje smrtnost iznosi 0,1 posto, dakle od 1.000 djece zaraženih virusom jedno umre, kaže voditelj Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar dr. sc. Alan Medić.

Ovim postotkom Zadar je iznad lošijeg hrvatskog prosjeka. Procijepljenost u Hrvatskoj je pala s uobičajenih 95 na 89 posto. Čim procijepljenost na nekom području padne ispod 95 posto, pojavi se mogućnost epidemije. Osobito je zabrinjavajući pad u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje je prosječno cijepljeno samo 65 posto djece. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) upozorio je povodom epidemije ospica u Srbiji da postoji mogućnost unosa virusa ospica u Hrvatsku i samim time nastanka epidemije. Osnovna mjera za sprečavanje epidemije je visoka procijepljenost stanovništva.

–  Mi smo počeli s intenzivnim nadzorom zbog njihove pojave u susjedstvu. U Srbiji je zabilježeno 1.000 slučajeva oboljelih od ospica sa dva smrtna slučaj, kaže Medić i poziva roditelje da cijepe svoju djecu.

Opasnost od epidemije ospica u Hrvatskoj postojala je i prije trenutačne epidemije u Srbiji jer se u Europi i drugdje u svijetu ospice kontinuirano javljaju sporadično ili u epidemijskom obliku. Ako necijepljena osoba na putovanju dođe u kontakt sa zaraženom osobom, velika je vjerojatnost da će se zaraziti i postoji mogućnost prijenosa infekcije nakon povratka u Hrvatsku. U Hrvatskoj je cijepljenje protiv ospica obavezno i uvedeno je još 1968. godine. Prije uvođenja obaveze prosječan godišnji broj oboljelih u Hrvatskoj bio je oko 15.000.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...