Analiza otkrila da je meso iz Plodina bilo zagađeno fekalijama

“Meso sam kupila u Plodinama. Otvorila sam ga kod kuće i mene zaplahne takav smrad da je cijela kuhinja zasmrdila. Već sam bila u kontaktu s pokvarenim mesom, ali to je bilo već u fazi truljenja. Toliko me naljutilo da sam odlučila spremiti to i otići u Plodine i reklamirati proizvod i pitati što nam to prodaju”, rekla je Dijana Čović u razgovoru za HRT.

Kako odgovor od Plodina nije dobila, iz Potrošačkog koda kažu kako su meso odnijeli na analizu. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar najprije su proveli bakterijsku analizu. Otkrivene su enterobakterije i to dva soja – seracija i mojerela. Mojerela dosad nije otkrivena u Hrvatskoj, a stručnjaci u Zavodu u mesu su je pronašli uz pomoć najnovijih metoda.

“Ta mojerela je prvi put izolirana u Americi u državi Wisconsin i tamo je uzrokovala tegobe, tamo je uzrokovala kod ljudi proljeve, radi se o potencijalno opasnoj bakteriji”, kazala je dr.sc. Ivančica Kovaček s Odjela za mikrobiološke analize.

Prisutnost drugog soja enterobakterije – seracije – stručnjacima govori da je izvor kontaminacije mesa – čovjek. “U meso ta bakterija dospijeva od čovjeka”, kazao je za HRT Bela Njari s Veterinarskog fakulteta.

Dva soja enterobakterija koja su pronađena u mesu spadaju u fekalna zagađenja, odnosno – riječ je o izmetu, kažu na HRT-u, a te su bakterije uzrok smrada koji se širio iz mesa. No, kada je došlo do kontaminacije, u vrijeme obrade ili u lancu prodaje – to je prema mišljenju stručnjaka sada teško reći.

“Ne bih mogao okriviti proizvođača”, komentirao je Njari.

Proizvođač Karlovački PPK  tvrdi da redovito obavlja kontrole te ne želi snositi krivnju. Poručuje da su oni također nakon žalbe gospođe Čović analizirali rebra, a testovi su pokazali da je s mesom sve u redu. Iz Uprave Plodina su, javlja HRT, bez komentara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...