Anketa za predsjednika; Hrvati žele Kolindu, pa Milanovića, dok je Sinčić na trećem mjestu

Prvo veliko odmjeravanje snaga desne i lijeve političke opcije te ostalih opcija uoči parlamentarnih izbora, bit će predsjednički izbori 2019. godine.

Kada bi predsjednički izbori bili danas, a ostali kandidati koji su stavljeni u anketu, predsjednica Grabar Kitarović bi dobila 41 posto potpore, Zoran Milanović osvojio bi 21 posto, Ivan Vilibor Sinčić 15, a Božo Petrov 12 posto potpore birača. Ostali kandidati dobivaju 5 a neodlučnih je 6 posto, objavio je Dnevnik Nove TV.

Zanimljivo je i tko su birači koji bi dali svoj glas određenim kandidatima. Tako Kolinda Grabar Kitarović ima iznadzastupljenu potporu među biračima s osnovnom školom (55%), zatim na selu (52%). Veću potporu ima kod birača na sjeveru Hrvatske (56%) i, naravno, kod birača HDZ-a (84%).

Zoran Milanović ima veću potporu kod birača starijih od 60 godina (28%), zatim više i visoko obrazovanih (25%), potpora mu je iznadzastupljena u Zagrebu i okolici (29%) i kod birača koji su na zadnjim parlamentarnim izborima glasali za SDP ( 61%).

Ivan Vilibor Sinčić može računati na svakog trećeg ili na 34 posto birača mlađih od 29 godina. Iznadzastupljenu potporu ima među biračima sa srednjim obrazovanjem (21%). Veliki broj glasova bi dobio među biračima koji nisu glasali na zadnjim izborima (35%).

Božo Petrov je iznadzastupljen potporom među biračima mlađima od 29 godina (23%), tu su i birači višeg i visokog obrazovanja (19%), te birači iz Dalmacije koji bi u većem broju nego na nacionalnoj razini dali potporu Boži Petrovu (24%). I birači njegove stranke MOST-a (60%).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...