Dr. Boris Đelalija za Lanternu progovorio o neodgovornim doktorima

Posljednjih dana 2017. godine iz tiska je izišao četvrti broj Lanterne, Glasnika Sveučilišta u Zadru, koji donosi obilje zanimljivih tema i različitih informacija o znanstvenim, nastavnim, kulturnim i drugim aktivnostima u ovoj ustanovi. One su prikazane kroz razgovore s nastavnicima iz različitih znanstvenih područja, interpretacije i opise događaja te aktivnosti pojedinaca ili skupina u proteklih šest mjeseci.

Nakon objavljivana prvog broja Lanterne, mnogi su bili iznenađeni područjima u kojima zadarsko Sveučilište ostvaruje znatne te, u hrvatskim i međunarodnim razmjerima, relevantne i zapažene rezultate. Neki su se iznenadili veličinom Sveučilišta, ne onom koju je moguće izraziti u kvantitativnim pokazateljima, nego onom koju je moguće mjeriti s obzirom na stvaralačku energiju, učinkovitost, umreženost u domaću i globalnu akademsku zajednicu te raznorodnost istraživačkih interesa pojedinaca i timova. Lanterna je jedna od platformi u kojoj studenti i djelatnici Sveučilišta izlaze iz svojih kula, izviruju iz svojih uskih specijalizirajućih niša i susreću se sa svojim kolegicama i kolegama, oblikujući novi prostor (su)djelovanja. Lanterna je stoga istodobno mjesto okupljanja, ali i svjetionik koji pokazuje naš položaj u zajednici drugih hrvatskih sveučilišta“, istaknula je između ostalog u uvodnoj riječi ovog broja rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican.

U razgovoru s dr. sc. Borisom Dželalijom, redovitim profesorom na Odjelu za zdravstvene studije, tematizira se problem slabe procijepljenosti od gripe, čak i zdravstvenih djelatnika. “Vrlo je neodgovorno što se zdravstveni djelatnici ne cijepe. Manje od 10 posto ih se u Hrvatskoj cijepi, što je poražavajuće. U zakonu treba jasno pisati da se djelatniku bolnice koji je dobio gripu a nije se cijepio i nema kontraindikacija za cijepljenje, gripa ne može priznati kao profesionalna bolest. Možemo doći u situaciju da liječnik ili medicinska sestra imaju gripu i, radeći s ljudima koji nemaju gripu, mogu je prenijeti bolesniku koji je dobio upalu pluća i onda je pitanje kako će sve to završiti“, ističe Dželalija u intervjuu.

Dr. Dželalija pojasnio je i način na koji se širi gripa te kolika je opasnost u našim krajevima od ptičje gripe, mišje groznice i Q groznice. U popratnoj biografiji ističe se njegova uloga u Domovinskom ratu, uključujući boravak u Škabrnji prije ulaska srpske paravojske.

U nekoliko razgovara predstavljen je sveučilišni Odjel za nastavničke studije u Gospiću, koji je do 2011. bio Odsjek Učiteljskog fakulteta u Rijeci.

Potpuno uključivanje našega Odjela u Sveučilište u Zadru označilo je našu dodatnu statusnu afirmaciju jer smo postali samostalan odjel, otvorilo nove perspektive razvoja novih studijskih programa, nastavnicima osiguralo mogućnosti napredovanja“, ističe između ostalog pročelnica Odjela dr. sc. Sanja Vrcić-Mataija.

Doc. dr. sc. Vesna Grahovac-Pražić s istog Odjela u intervjuu o Šimi Starčeviću ističe kako je on bio čovjek iznad svog vremena, predavač većine glazbenih kolegija prof. Tvrtko Sarić predstavlja studentski pjevački zbor Degenija, a doc. dr. art. Marijan Richter svoje poglede na suvremeno slikarstvo i umjetnost.

Dosta je prostora posvećeno Odjelu za lingvistiku, koji kontinuirano provodi hrvatske i međunarodne znanstveno-istraživačke projekte. Prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić najavljuje kako bi Psihologija uskoro mogla postati puni petogodišnji studij, a doc. dr. sc. Tomislav Kos s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu ističe kako su pesticidi moćno oružje koje u rukama neznalice može biti prava atomska bomba.

Za ovaj broj Lanterne govore i Vera Ćubelić Adorić, Mato Ilkić, Tomislav Zelić, Sandra Hadžihalilović, Kristijan Juran, predsjednik studentskog zbora Mario Zulić… Časopis se može besplatno preuzeti u svim prostorima Sveučilišta u Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...