Dvije osobe umrle od posljedica gripe – evo tko se i kada obavezno treba javiti liječniku

Ovosezonska epidemija gripe gotovo je na vrhuncu i zadržat će se sigurno naredninih tjedana, upozoravaju liječnici. Istovremeno u Koprivnici i Zagrebu zabilježene su prve dvije žrtva ove epidemije.

95 posto bolesnika ima blagi oblik gripe i ne treba hitnu intervenciju.

Bolesnici koji su mladi i inače zdravi zbog gripe uopće ne trebaju ići liječniku, već simptome (temperatura iznad 38 stupnjeva, groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, kašalj i curenje iz nosa) mogu sami liječiti kod kuće.

Liječniku se što prije trebaju javiti osobe kojima bolest može izazvati komplikacije, a riječ je o starijima od 65 godina, trudnicama, djeci do 2 godine te kroničnim bolesnicima koji boluju od srčanih, plućnih, bubrežnih bolesti, dijabetičarima, transplantiranim osobama i onima na kemoterapiji te predebelim osobama.

Za njih će liječnik procijeniti treba li im u roku od 48 sati od pojave simtoma prepisati antivirusni lijek. Treća skupina su oboljeli s teškim simptomima – otežanim disanjem, pritiskom u prsima, vrtoglavicom i ošamućenosti, povraćanjem, ponovnom pojavom temperature nakon poboljšanja simptoma, koji se što prije trebaju javiti u hitnu službu radi hospitalizacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...