Europi prijeti gripa puno opasnija od svinjske, znanstvenici je uspoređuju s hongkonškom koja je ubila milijun ljudi

Znanstvenici strahuju da bi se virus H3N2 mogao pokazati smrtnosnim poput hongkonške gripe iz 1968.
Zloglasna “australska” gripa ozbiljnija je od pandemije svinjske gripe iz 2009. godine koja je diljem svijeta usmrtila gotovo 300 tisuća ljudi, upozoravaju stručnjaci.

Peter Horby, virolog i profesor na Oxfordskom sveučilištu, vjeruje da bi ova zima mogla biti gora od ostalih te upozorava na pojavu H3N2, agresivnog soja gripe tipa A, koji je ove zime poharao Australiju i iza sebe ostavio trostruko više oboljelih od uobičajenog.

Opasniji od pandemije H1N1?
Neki znanstvenici strahuju da bi se virus H3N2, koji je u međuvremenu stigao sve do Francuske, mogao pokazati smrtnosnim za čovječanstvo poput hongkonške gripe iz 1968. od koje je umrlo milijun ljudi. “Generalno H3N2 pretendira da bude opasniji od H1N1 iz 2009.”, rekao je profesor Horby u ekskluzivnom razgovoru za Daily Mail.

Unatoč tome, Britaniju istodobno napada nekoliko sojeva gripe. Obično je samo jedan podtip gripe, ili A ili B, odgovoran za većinu slučajeva zaraze. Ubrzano širenje soja gripe tipa B, koji nije pokriven u cjepivu za starije osobe, poznatog i kao B/Yamagata, izazvao je zabrinutost liječnika i javnosti.  Ali profesor Horby ističe jednu drugu opasnost: “Trenutačno dominantni B virus ove godine nije uključen niti u standardno cjepivo za djecu.” Horby smatra kako je vrlo teško procijeniti koliko će velika epidemija biti ove godine, i to upravo zbog više sojeva virusa gripe koji trenutačno haraju.

Čak 12.000 hospitaliziranih u Francuskoj
Britanski profesor John Oxford, sa Sveučilišta kraljice Marije u Londonu, ističe da se ubojiti virus širi mnogo brže s porastom temperatura. Također, strahuje da bi se trenutačna epidemija u Francuskoj mogla proširiti Europom, pa tako i Britanijom.

U Francuskoj je više od 12.000 zaraženih australskom gripom hospitalizirano, a dosad je umrlo 30 ljudi. Francusko ministarstvo zdravstva upozorilo je ranije ovog tjedna da vrhunac epidemije gripe tek slijedi. Zbog alarmantnog stanja francuska ministrica Marisol Touraine naredila je odgađanje svih nehitnih operacija kako bi se oslobodili bolnički kreveti. Na isti potez odlučio se i britanski ministar zdravstva Jeremy Hunt čijom je odlukom otkazano čak 55.000 operacija, piše Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...