Evidentirane četiri prometne nesreće, danas i sutra pojačana kontrola prometa

U protekla 24 na području PU zadarske su zabilježene četiri prometne nesreće, koje su ovog puta srećom bile bez teže ozlijeđenih osoba. Stranice crne kronike proteklih dana bile su pune užasavajućih vijesti o smrtno stradalim osobama na cesti.

Počelo je sve 1. siječnja, kada je u ranim jutarnjim satima poginula 36-godišnja majka troje djece. Ona je imala sudar s alkoholiziranim 18-godišnjakom. U četvrtak je jedna osoba smrtno stradala u prometnoj u Stankovcima, a javnost tek ovih dana saznaje detalje monstruoznosti koja se dogodila na cesti. Pješaka je zgazio vozač u vidno alkoholiziranom stanju, pješak je od siline udara završio na krovu, vozač je vozio dalje nekih 150 metara, a zatim bacio tijelo unesrećenog s automobila. Epilog tragičnog događaja je smrt žrtve. Između ovih bilo je i drugih ružnih vijesti s ceste, a u većini slučajeva glavni kriva za nesreće je bio alkohol.

Iz PU zadarske najavili su pojačano nadziranje prometa tijekom vikenda na cijelom području županije, s posebnim naglaskom na mjesta i dionice na kojima se bilježe najteži prekršaji te prometne nesreće.Na ovaj način želi se povećati udio ukupnog broja poduzetih represivnih mjera prema vozačima koji upravljaju motornim vozilima pod utjecajem alkohola u ukupnom broju prekršaja i smanjiti udjel onih koji su pod utjecajem alkohola prouzrokovali prometne nesreće.

Usporedba podataka između 2017. i 2016. godine i teške nesreće na početku ove, u potpunosti opravdavaju ovu akciju. Analizom stanja sigurnosti prometa na cestama na području Policijske uprave zadarska i usporedbom 2017. godine u odnosu na 2016. godinu, vidljivo je povećanje u ukupnom broju prometnih nesreća za 1,85%, te povećanje broja smrtno stradalih osoba za 6 osoba, neznatno povećanje teže ozlijeđenih osoba (1 osoba), te povećanje broja lakše ozlijeđenih osoba za 1,55% (9 osoba).

Ukoliko se analizira ukupan broj prometnih nesreća u 2017. godini u odnosu na 2016. Godinu, u kojima je jedan od sudionika upravljao pod utjecajem alkohola, dolazimo do podataka da je u 2017. godini evidentirano ukupno 238 prometnih nesreća u odnosu na 2016. godinu kada su istodobno evidentirane 223 prometne nesreće (+6,7%). U tim prometnim nesrećama u 2017. godini 3 osobe su smrtno stradale, 51 osoba je teže, a 95 osoba je lakše ozlijeđeno, u odnosu na 2016. godinu kada su smrtno stradale 2 osobe (+50%), 30 osoba je teško (+70%), a 89 lakše ozlijeđeno (+6,7%).

Analizom prometnih nesreća u prosincu 2017. i 2016. Godine, u kojima je jedan od sudionika bio pod utjecajem alkohola, dolazimo do podataka da se u prosincu 2017. godine dogodilo 14 takvih prometnih nesreća u odnosu na 2016.godinu kada se ukupno dogodila 21 prometna nesreća.

U tim prometnim nesrećama 2 osobe su teško, a 3 su lakše ozlijeđene, dok su u prosincu 2016. godine 2 osobe teže, a 5 ih je lakše ozlijeđeno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...