Frljićevih “Šest autora” isprovociralo zadarskog nadbiskupa, ne i Hasanbegovića

Oliver Frljić je u dramu Luiđija Pirandela “Šest likova traži autora” uspio uklopiti u stanje u hrvatskom društvu i napraviti satiričnu predstavu. Na sceni izmjena likova, od Zdravka Mamića do Željke Markić, a jedan od uprizorenih likova u predstavi, došao je i sam na premijeru.

Zdravko Mamić, Željka Markić, Thomson, Zlatko Hasanbegović i ostali gosti na svadbi Velimira Bujanca nose svinjske maske, slušaju turbofolk, uzimaju drogu. Parodija je to na početku Frljićeve nove predstave. Taj dio nije bilo dopušteno snimati. Iako vrlo provokativna, Frljić kaže kako je to ipak samo kazališna predstava.

“Mislim da se ne bi trebao nitko naći uvrijeđen, ovo je satira, satira je uvijek na neki način kritizirala i državu i centre političke moći”, kaže Frljić.

Samog sebe kao gosta svadbe iz publike je gledao Zlatko Hasanbegović.

“Razmišljat ću o njoj dugo u noć”, rekao je odgovorivši na naš upit što misli o predstavi.

Dalje se pojavljuje šest likova, članova obitelji, koji kroz kazališnu predstavu žele ispričati svoju priču. Prostitucija, bordel, silovanje, bračne prijevare, teme su koje su se redale, sve kako bi se pokazalo licemjerje koje nas okružuje. Likovi se cijelo vrijeme pravdaju kako sve to što rade, rade – u ime svoje obitelji. Svatko ima svoju verziju obiteljske priče. Traže autora, ali i svoje identittete.

Sjetimo, zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je javni apel odgovornima u društvu da zaštite vjernike od, kako je naglasio, blasfemije koju promiču neka djela koja se nazivaju kulturom, a povod za očitovanje mons. Puljića je predstava ‘Šest likova traži autora’ redatelja Olivera Frljića u zagrebačkom kazalištu Kerempuh.

„Tužno je ovih dana čitati da su umirovljenog gospićko-senjskog biskupa Milu Bogovića u predstavi izrugali tako što su mu u sceni stavili svinjsku masku, pa prikazali kako kokainom pričešćuje glumce na pozornici. Strašna blasfemija, da čovjeku pamet stane. A još je tužnije slušati pohvale i aplauze na račun takve blasfemije i povrede vjerničkih osjećaja”, rekao je zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Puljić na misi na osmu obljetnicu smrti zadarskog nadbiskupa Ivana Prenđe, u četvrtak u zadarskoj katedrali sv. Stošije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...