pročelniku pešutu

Gaši zahtijeva hitnu reviziju svih socijalnih stanova u vlasništvu Grada Zadra

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Gradski vijećnik SDP-a Erol Gaši obratio se priopćenjem povodom izjava pročelnika Pešuta u “slučaju Ricov”, a priopćenje prenosimo u cijelosti:

S obzirom da se lokalnim medijima obratio pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra Mario Pešut, a vezano uz slučaj Davida Ricova i korištenja gradskog stana s povlaštenom najamninom, dužan sam reagirati na neke izjave pročelnika koje smatram netočnima i krajnje nedopustivima.
Osobno mi je sam gospodin Ricov u cijeloj priči manje bitan, jer kad bi to bio samo jedan slučaj naš Zadar ne bi imao problema, a izvjesno je kako slučajeva zlouporabe ima puno više.

Ipak, moram podsjetiti kako je Komisija za davanje u najam stanova u vlasništvu Grada Zadra, kojoj sam bio na čelu od 2013.-2017. godine potpisala suglasnost za gospođu Meri Ivanov, a kako se kao jedina osoba koja može koristiti stan spominje gospođa Žaklina Ivanov.

Sve i kad bih u potpunosti vjerovao riječima iz teksta i potrebi da unuk David Ricov pomaže baki te na taj način useli u stan radi ispomoći, postavlja se sasvim logično pitanje koje glasi:
Zašto nadležna Komisija u niti jednom trenutku nije obaviještena o potrebi promjena stavki iz ugovora, s obzirom da se dotični nigdje ne navodi u ugovoru?!

Kako je moguće da gospođa Ivanov, kojoj je pomoć unuka izuzetno bitna, svako malo samostalno putuje na otok pa se nije nalazila u stanu ni u trenutku kad je pročelnik kucao na vrata stana?!
Nadalje, tumačenje Zakona o davanju u najam stanova kao alibi u ovom slučaju smatram u potpunosti iskrivljenim, jer je i više nego jasno kako se pod „potomak“ u ovom Zakonu smatra samo prva linija, odnosno sin i/ili kći.
U suprotnom bi došlo do potpuno apsurdnih situacija kako stanove mogu koristiti i prapraunučad, što bi dovelo do totalnog kaosa u korištenju gradskih stanova i praktički vlasništva najmoprimaca nad istima.

Više je nego jasno kako ovakvi slučajevi u potpunosti ruše vjeru naših sugrađana u sustav socijalne skrbi, koja bi trebala biti najčišći i najtransparentniji dio gradske priče, jer nažalost svakodnevno postoji potreba za pomoć ljudima koji su zbog raznih razloga ostali i ostaju bez svega, a Grad im ne može pomoći jer su svi stanovi – u najmu!

Nažalost, nalazimo se i u vremenu kada zbog loše životne situacije mnogi mladi ljudi, pa i cijele obitelji napuštaju naš grad u potrazi za boljim životom, a njihove nove destinacije sada već trajno postaju Berlin, Dublin i Stockholm.
Želja svih nas trebala bi i morala biti povratak tih ljudi u njihov Zadar čim prije, a bojim se da ih ovakvim primjerima miljama udaljavamo od takvog cilja.

Stoga još jednom izražavam nužnost HITNOG provođenja revizije svih stanova u vlasništvu Grada Zadra koji se daju u najam po povlaštenim najamninama, a pogotovo jer je to bio i zaključak na jednoj od sjednica Komisije u mandatu 2013.-2017.

Samo ovakvom akcijom možemo doći do saznanja koristi li još netko stanove mimo ugovora potpisanih s Gradom, daju li se možda takvi stanovi i u podnajam i radi li se na taj način direktna šteta Gradu Zadru?!
Poništavanjem takvih Ugovora vratili bi vjeru u naš sustav socijalne skrbi i mogli bi pomoći onima kojima je takva pomoć uistinu i potrebna!

Ovim putem pozivam gradonačelnika Dukića na provođenje revizije svih socijalnih stanova, a pročelnika Pešuta da se bez fige u džepu uhvati u koštac s rješavanjem ovih problema koji tište naše sugrađane.
U protivnom, neka prepusti mjesto pročelnika onome koji je na to spreman.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar