Geomagnetska oluja danas pogađa Zemlju. O čemu se radi?

Danas će Zemlju zahvatiti prva ovogodišnja geomagnetska oluja. Što je ona, kako nastaje i trebamo li se zabrinuti? Evo najkraćeg mogućeg odgovora.

Kozmički fenomen

Svemirom pored vidljivih i opipljivih sila vladaju i one koje ne možemo opaziti. Elektromagnetska zračenja uzrokuju sve od atmosferskih efekata do radijacije koja brojne svjetove čini nepogodnima za život. Naše Sunce cijeli Sunčev sustav kupa u elektromagnetskim valovima te, kao i što mi imamo vremenske uvjete na Zemlji, može proći kroz nevremena koja utječu na sve planete koje ga okružuju, piše tportal.hr.

Solarna oluja odnosno geomagnetska oluja je privremeno ometanje Zemljine magnetosfere. Oluju uzrokuju upravo te aktivnosti Sunca, a rezultat je najčešće udarni val i oblak magnetskog polja Sunčevog vjetra, zajedno sa Sunčevim bakljama i koronalnim izbacivanjem mase.

Moglo je biti i gore

Geomagnetska oluja nastupa tri dana nakon Sunčevih aktivnosti. Val energije u tom trenu udara Zemljinu atmosferu i magnetsko polje te uzrokuje niz različitih, uglavnom nepovoljnih, efekata. Američki centar za prognozu svemirskog vremena geomagnetske oluje razvrstava u pet različitih kategorija.

R1 je najslabija oluja može uzrokovati blage smetnje u električnoj mreži, donekle zasmetati radu satelita u orbiti te zbuniti životinje koje migriraju, poput ptica selica. Na najvišim razinama atmosfere bit će vidljiva aurora koju će, u slučaju da nas blagoslovi vedro nebo, biti vidljivo teleskopima.

Peta razina odnosno R5 kataklizmički je događaj koji uzrokuje kompletni gubitak kontrole nad električnim mrežama, s naglaskom na uništene transformatore. Sateliti za vrijeme oluje petog stupnja mogu biti nabijeni električnim nabojem te u nekim slučajevima potpuno prestati raditi.

Što se protočne strukture tiče, geomagnetska oluja može ju nabiti na nekoliko stotina ampera, dok visokofrekvencijske radio veze možemo slobodno zaboraviti s obzirom da ih oluja iz pogona može izbiti i na nekoliko dana. Aurora vidljiva na nebu će u tom slučaju, očekivano, biti puno izraženija te vidljiva golim okom.

Sve je u redu

Zemlju, na sreću, danas pogađa oluja prve kategorije, što znači da ćemo, u najgorem slučaju, naići na kratkotrajne probleme sa telekomunikacijom, dok će životinje osjetljive na elektromagnetsko zračenje, imati malih problema sa snalaženjem.

Ukratko, moglo je biti i gore.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...