Glasovac o Divjak: “Prešla je u fazu ja rekla, ja porekla”

Premijer Andrej Plenković i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak danas su konačno rekli da se očekuje objava natječaja za članove ekspertne radne skupine. Zašto se toliko čekalo i kako to da ministrica Divjak više nema problem s Jasminkom Buljan Culej pitali smo SDP-ovu zastupnicu Sabinu Glasovac.

“Ja moram priznati da uz sva očekivanja od ministrice i od ove Vlade da će biti dosta ekspertna, brza i učinkovita, mene više ništa ne iznenađuje pa ni takav jedan diletantizam da im treba tri mjeseca da od jedne prve verzije akcijskog plana dođu do konačne verzije akcijskog plana koju će tek sad slati na javnu raspravu.

Drugo, nevjerojatna je činjenica, pa čak i licemjerje, resorne ministrice koja je prije nekoliko mjeseci internom istragom utvrdila da je gospođa Buljan Culej zapravo kontaminirala cijeli postupak natječaja za Ekspertnu radnu skupinu i sad umjesto da se od nje traži politička odgovornost, umjesto da je razriješila nju i Ekspertnu radnu skupinu koja je na takav nelegalan način izabrana, gospođa Culej je zapravo promovirana, a ministrica nema nikakav problem s njom i dalje sjediti u Posebnom stručnom povjerenstvu i šutjeti pri činjenici da će ta ista gospođa Buljan Culej, koja je kontaminirala cijeli proces provedbe cjelovite kurikularne reforme, birati članove nove ekspertne radne skupine. Time mi se još nelogičnije čini da ministrica izjavljuje da će cijeli postupak biti vođen na tri postulata – javno, otvoreno i transparentno jer je to odavno prekršeno”, smatra Glasovac koja je bila upitana znači li to sve da zapravo premijer odlučuje.

“Apsolutno, ona je prešla u fazu “ja rekla, ja porekla”. Vidi se potpuno jasno da je argument HNS-a da ulazi u koaliciju s HDZ-om samo da bi osigurao provođenje cjelovite kurikularne reforme bila apsolutna šarena laža i priča za malu djecu. Cijeli postupak je potpuno politiziran, sam premijer se stavlja na čelo tog Povjerenstva, rekao je struci da je ona na neki način manje vrijedna, da on to može. Sam način na koji se uvodi informatika, da se ne uvodi u strukovne škole, da se odustaje od reforme strukovnog obrazovanja, da se ne zna što će djeca slušati sljedeće godine… govori samo da su oni u panici i žele pokazati javnosti da nisu odustali, da se nešto radi, a bojim se da će napraviti veliku štetu jer se tako veliki projekti ne rade na tako šarlatantski način.

Godinu i pol dana kasnimo, nisu to mali zeleni skrivili nego jedna kontinuirana politika ove dvije godina na čelu s HDZ-om s kojim je usko sada vezan i HNS”, rekla je Sabina Glasovac za N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...