Glasovac: “Plenković je spreman platiti bilo koju cijenu za samo jedan glas”

I dalje se nižu komentari na spornu izjavu Hrastovog Ladislava Ilčića da hormoni utječu na ponašanje žena, pogotovo uoči PMS-a, pa se postavlja pitanje zašto premijer Andrej Plenković ne osuđuje ponašanje svog koalicijskog partnera?

Pitanje je i zašto Hrast, stranka s malom potporom u javnošću i jednim zastupnikom u Saboru, očito prilično utječe na svjetonazorska pitanja u Vladi.

Ladislav Ilčić iz vladajuće stranke Hrast ne želi Istanbulsku konvenciju jer misli da promiče rodnu ideologiju. Smatra da roditelji trebaju birati hoće li njihova djeca u školi učiti o dopuštenosti pobačaja, a najveću kontroverzu izazvao je izjavom da hormoni utječu na ponašanje žene.

HDZ-ov premijer Andrej Plenković svog koalicijskog partnera brani i kaže – Ilčić je govorio kao predsjednik Hrasta. Drugi koalicijski partner, HNS, izjavu smatra skandaloznom kao i da Hrast ženama želi oduzeti prava i isključiti ih iz javnog diskursa.

Stranka Hrast ima jednog zastupnika u vladajućoj koaliciji. Hrvoje Zekanović je u Sabor ušao na listi HDZ-a, zahvaljujući visokoj poziciji, jer je osvojio tek 2.015 glasova. Hrastu je pripalo i mjesto državnog tajnika u Ministarstvu obrazovanja, a Ladislav Ilčić, nakon što je bio savjetnik ministra vanjskih poslova, postao je savjetnik ministrice kulture. Njihove dužnosti porezne obveznike koštaju 600.000 kuna godišnje.

“HDZ nije Djed Mraz koji bi išao po Hrvatskoj i dijelio mandate. Oni vrlo dobro znaju kome dijele mandate i u tome imaju svoju računicu. I Hrast u odnosu na potporu koju ima zaslužuje toliko državnih dužnosnika koliko ih ima”, kaže Ilčić.

Na pitanje zašto je najdesnija stranka u vladajućoj koaliciji toliko važna premijeru Plenkoviću, Puh kaže samo: “To je pitanje za premijera Plenkovića. Kada je HNS ušao u vlast, mi smo ušli u koaliciju s HDZ-om i manjicima. Prijašnje ugovore s HDZ-om ja ne bih komentirala”.

Zato su u oporbenom SDP-u jasni, naime, njihova saborska zastupnica Sabina Glasovac kaže: “To je koalicija koju je dogovorio Karamarko, a Plenković je samo nastavio. I ta koalicija se stalno trese, a premijer Plenković je spreman platiti bilo koju cijenu za taj jedan glas”.

Ako ništa drugo, tim jednim glasom u saboru Hrast i istomišljenici kojih ima i u HDZ-u uspjeli su utjecati da Istanbulska konvencija još ne dođe ne dođe do klupa zastupnika. I pitanje je hoće li uopće, piše N1.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...