Hrvatske građane čeka rast rata kredita u eurima!?

Prijeti li Hrvatskoj ponovno slučaj poput švicarca? Građani koji su svoje kreditne obveze vezali uz Euribor u dogledno bi se vrijeme mogli suočiti s rastom iznosa mjesečnih rata, kako piše Poslovni dnevnik.

"Povijesno niska razina kamatnih stopa, pa tako i Euribora, ne može trajati vječno jer u uvjetima ovako niskih kamatnih stopa monetarne politike razvijenih zemalja neće moći adekvatno reagirati ako se svijetu ili pojedinim zemljama dogodi nova ekonomska kriza. Drugim riječima, treba očekivati zaoštravanje monetarne politike, a samim time i rast kamatnih stopa, što uključuje i Euribor", rekla je Maruška Vizek, ravnateljica zagrebačkog Ekonomskog instituta.

Nitko se u ovom trenutku ne usudi prognozirati kada bi moglo doći do rasta Euribora. Neke procjene govore da bi se to moglo dogoditi tijekom sljedeće godine, a malo tko vjeruje i da će se ponoviti slučaj kredita u švicarskim francima.

Zasad hrvatski bankari neće slijediti primjer banaka u Sloveniji, koje su počele zaoštravati uvjete za odobravanje stambenih i potrošačkih kredita.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...