Humanitarna izložba fotografija „Afrika na kvadrat“ Filipa Brale

Pozivamo Vas na humanitarnu izložbu fotografija „Afrika na kvadrat“ poznatog zadarskog fotografa Filipa Brale i projekciju tridesetminutnog filma „Generacija nade“ o radu dobrotvorne organizacije Marijini obroci, koja osigurava prehranu u školama u nekim od najsiromašnijih država svijeta.

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak, 29. siječnja u 18 sati u ulaznom dijelu Gradske knjižnice, dok će u 18.30 u multimedijalnoj dvorani biti prikazan film „Generacija nade“.

Filip Brala rođen je u Zadru 14. svibnja 1985. godine, a fotografijom se počinje baviti već kao srednjoškolac. Uz profesiju fotografiranja vjenčanja, 2005. postaje stalni suradnik dnevnika Zadarski list i 24sata te potom i za agenciju Pixsell.

Autor izložbe je dobitnik nagrade Zbora fotoreportera Hrvatske za najbolju fotografiju u kategoriji portret 2013. godine, a 2015. također osvaja prvo mjesto u kategoriji prirode i okoliša.

Svoju prvu samostalnu izložbu fotografija Filip Brala priredio je 2009. godine, a od tad ih broji desetak – što samostalnih, što skupnih, a posljednja u nizu bila je ona iz 2015. godine kad se Brala predstavio zadarskoj publici izložbom “Nepal i Indija” u Varoši na terasi caffe barova Kult i Dišpet.

Brala je ljubav prema fotografiji spojio s putovanjima, a dosad je proputovao Tanzaniju i Zanzibar, Indiju, Nepal, Tajland, Kambodžu, Maroko, Kubu, Island i druge, a njegove fotografije pronašle su svoje mjesto i na stranicama uglednog njemačkog časopisa Der Spiegel i hrvatskog izdanja National Geographica.

Marijini obroci su međunarodna humanitarna organizacija okupljena oko zajedničke vizije davanja dnevnog obroka na mjestu obrazovanja djeci u najsiromašnijim zemljama svijeta. Gotovo sve aktivnosti Udruge ovise o neplaćenim volonterima te pokret raste upravo preko njih. Unatoč različitim podrijetlima, rasama, religijama, jezicima i okolnostima smatraju se jednom velikom obitelji koja radi za ostvarivanje zajedničkog cilja. Marijini obroci trenutačno hrane preko 1,2 milijuna u najsiromašnijim zemljama svijeta, a prosječno je dovoljno samo 120 kuna kako bi se jedno dijete prehranilo tijekom čitave školske godine.

Udruga Marijini obroci Hrvatska osnovana je 2009. godine a danas imaju otvorenih 13 školskih kuhinja (12 u Africi i jedna u Ekvadoru), te redovito prehranjuju oko 11 200 djece. Jedna od školskih kuhinja u Beninu nosi naziv ‘Dalmacija, Hrvatska’ u kojoj 700 djece dobiva topli obrok svaki školski dan zahvaljujući donatorima iz Zadra i cijele Dalmacije.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...