DOGOVOR HRVATSKOG I IZRAELSKOG PREMIJERA

Izraelci pišu da Hrvatska od njih kupuje polovne borbene avione F16

Arhiva AZD/Ilustracija
Tamni način

Jeruslaem Post i Times of Israel su danas objavili kako su se izraelski premijer Benjamin Netanyahu i njegov hrvatski kolega Andrej Plenković dogovorili da će Hrvatska od Izraela kupiti borbene avione  F-16, kako piše Index.

Hrvatska je razmatrala planove da kupi izraelske avione kako bi unaprijedila svoju flotu zastarjelih sovjetskih MIG-ova”, piše poznati izraelski dnevni list, te dodaje kako je vrijednost posla 500 milijuna dolara.

Ovaj razvoj događaja još jedan je primjer dubokih veza između dviju zemalja”, objavili su iz ureda izraelskog premijera Netanyahua. Napominje se kako bi se pobjednik natječaja trebao znati do kraja ove godine, no nakon ovakve izjave iz ureda izraelskog premijera prilično je jasno tko je favorit.

Izrael je poboljšao svoju prvotnu ponudu

Inače, na međunarodnom natječaju koji vodi Ministarstvo obrane na čelu s Damirom Krstičevićem došle su četiri ponude. SAD nudi novi F16, Izrael polovni F16C, Grčka polovni F16C, a Švedska nove Gripene. Neki od borbenih aviona koje nudi Izrael stari su i do 36 godina, te su prošle godine prestali biti korišteni u izraelskoj vojsci, a Jerusalem Post navodi kako je Izrael poboljšao svoju prvotnu ponudu nakon što je postalo jasno da ima “čvrstu konkurenciju” u švedskim Gripenima.

Izraelski polovni borbeni avioni bi Hrvatskoj trebali biti isporučeni do kraja 2020. godine.

“Ostarjeli avioni koje Izrael želi prodati već neko vrijeme”

Times of Israel pak piše da se “Izrael složio prodati svoje ostarjele borbene avione Hrvatskoj”, ali i da taj dogovor mora odobriti Washington, s obzirom da su  avioni F-16 američke proizvodnje. Podsjećaju da Izrael već neko vrijeme traži kupce za svoje ostarjele avione, koji su proteklih godina tamo povučeni iz upotrebe.

S obzirom na to da u Hrvatskoj još nije predstavljena nikakva konačna i službena odluka o tome koje će avione vlada kupiti, bit će zanimljivo kako će Plenković komentirati ovo priopćenje iz Netanyahuova ureda na koje se pozivaju izraelski mediji.

Krstičević tvrdi da odluka još nije donesena

Praktički u isto vrijeme kada je Jerusalem Post objavio svoj članak, ministar obrane Krstičević je u Hrvatskoj izjavio sljedeće o istoj temi: “Radimo u kontinuitetu na jačanju sposobnosti HV-a. To je pitanje koje traje već 15-ak godina. Imali smo natječaj te smo u procesu donošenja odluke na državnoj razini. Moramo voditi računa o svim društvenim skupinama. To je sve jedan proces. Odgovorne su odluke, velike su odluke, želimo razmotriti sve činjenice. 15 godina smo čekali, moramo se malo strpiti oko odluke.”

Inače, Plenković i Netanyahu su se jučer susreli u Davosu, čime se hrvatski premijer pohvalio i na Twitteru zajedničkom fotografijom.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar