Kako je Tin Brolich spasio 83-godišnjaka od utapanja

Tin Brolich je konobario u kafiću Šumpreš na biogradskoj rivi. Dva dana nakon velikih poplava koje su se sručile na Zadar i okolicu, u Biogradu je i dalje padala kiša, a Tin je u Šumprešu radio popodnevnu smjenu, uvod je u prekrasnu spasitelju priču koju objavljuje 24sata.

Posluživao sam kave i pića i u pauzama stajao naslonjen na šank i, kao što to konobari inače rade, promatrao terasu.

Za to vrijeme, oko 16 sati i 45 minuta, muškarac (83) vozio je tamnoplavi Passat po rivi.

Dok sam se s narudžbe vraćao na šank, u desnom kutu vidnog polja vidio sam da jedan automobil nije nastavio putanju kojom je trebao ići. Okrenuo sam se naglo i vidio da je u moru. Bacio sam tacnu, otvorio vrata i počeo trčati prema automobilu. Skinuo sam majicu, hlače i tenisice i skočio u more. Ništa posebno nisam pomislio. Jednostavno nagonski, ljudski, došlo mi je, i ja sam skočio. Kad sam skočio, prva mi je misao bila kako ga izvući iz automobila. Automobil je zaronio prednjim krajem, tako da vozačeva vrata nisam mogao otvoriti, a kako je automobil sve više tonuo, nisam mogao dohvatiti ni vrata gepeka – nastavlja Tin objašnjavajući kako je uspio otvoriti stražnja vrata i ući u auto.

Čovjeka je pokušao povući prema sebi, no nije uspio. Tad je uočio otvoren prozor suvozača pa ga je počeo gurati prema prozoru.

Čovjek je provukao najprije ruke i glavu, a onda ga je netko povukao prema van. Kasnije sam vidio da je to bio jedan naš gost iz kafića, inače turist iz Slovenije, koji je malo prije toga došao k nama popiti kavu. On je u more skočio u odjeći i pomogao čovjeku da dođe do obale, gdje su ga drugi pomagači izvukli na suho – priča Tin.

Dok su mještani i turisti izvlačili muškarca iz mora, Tin je još jednanput uronio u automobil i izvukao čovjekove papire i dokumente koji su se tamo nalazili. Dok je sve to učinio i otplivao u kraj kako bi izašao iz mora, čovjeka je netko već prevezao do obližnjeg doma zdravlja.

Tinu se čovjek kojeg je spasio nikad nije javio.

Ni danas ne znam tko je taj čovjek. Rekli su mi u Biogradu kako se zove, ali ja ga ne poznajem. Volio bih ga upoznati. Da znam kojem sam čovjeku, eto, život spasio – kaže Tin.

Nakon spašavanja vratio se na posao i odradio smjenu do kraja. Mnogi su ga nakon gledanja snimke na kojoj u boksericama i čarapama čovjeka izvlači iz automobila proglasili herojem.

Ma kakav heroj, dajte… Učinio sam ono što bi svatko normalan učinio kad nekome treba pomoći – zaključio je skromni mladić i otkrio kako će uskoro posao tražiti u Njemačkoj.

Upitali smo ga kako je reagirala okolina – obitelj, prijatelji, supruga…

To mi je bilo lijepo, kad sam čuo pohvale, ali i dalje ne mislim da je to bilo nešto izvanredno ili spektakularno. Čovjeku je trebala pomoć, ja sam se tu našao i to je to – nasmijao se Tin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...