Karabatić: “Tajland je sr***, najljepše otoke ima Hrvatska. Zaljubljen sam u nju”

Već više od desetljeća Nikola Karabatić jedan je od onih sportaša o kojem se u Hrvatskoj uvijek priča. I priča se opet jer Hrvatska je domaćin Europskog rukometnog prvenstva, a u srijedu u Areni naša reprezentacija igra odlučujuću utakmicu protiv Francuske.

Otac mu je iz Trogira, a Nikola se rodio u Nišu gdje mu je otac igrao rukomet. Obitelj se zbog očeve rukometne karijere preselila kasnih osamdesetih u Francusku, gdje se rodio mlađi brat Luka.

Dolazak u Hrvatsku, zemlju njegova oca, bio je povod intervjua u kojem je možda i najveća zvijezda svjetskog rukometa toliko nahvalila našu zemlju da mu Hrvatska turistička zajednica može poslati zahvalnicu. A on dolazi iz Francuske, turističkog svjetskog rekordera i za mnoge svjetske putnike najljepše zemlje svijeta. Ne ako pitate Karabatića.

”Nikola Karabatić nije prvi put u Hrvatskoj. Ovdje je prije devet godina osvojio Svjetsko prvenstvo s Francuskom koja je u finalu pobijedila domaćina. Ovaj dio Europe je zemlja njegova oca koja mu je u srcu. Zato je toliko hvalio Hrvatsku i govorio koliko je voli prije odlaska u Zagreb”, pišu francuske novine 20minutes, za koje je u Poreču najbolji rukometaš Francuske dao intervju.

”Ja sam Francuz, igram za Francusku i ponosan sam zbog toga”, rekao je Karabatić kao da se ispričavao, piše 20minutes.

U Hrvatskoj imate puno obožavatelja, ali i onih koji vas ne vole?

”Ma to je sve isto. Kad sam na terenu, onda su protiv mene, ali poslije me pitaju za autogram ili fotografiju. Ne zamjeram nikome ništa, to tako ide.”

Što vama predstavlja Hrvatska?

”Od tamo su moji korijeni. Moj otac je Hrvat, majka Srpkinja, ja sam rođen u bivšoj Jugoslaviji. Oni su sad odvojeni, ali za mene je to isto. To su moji korijeni koje volim i poštujem. No ja sam Francuz i sretan sam zbog toga.”

Vaš mentalitet?

”Nemam puno uspomena iz djetinjstva iz Hrvatske i Srbije. Bio sam tamo samo četiri godine. Da, od roditelja sam naslijedio tu neku srpsko-hrvatsku stranu. To što možda želim uvijek pobijediti vjerojatno dolazi od tamo.”

O čemu razmišljate kad s vama razgovaramo o Hrvatskoj?

”Za mene je Hrvatska zemlja godišnjeg odmora. Imamo malu kuću kraj Splita i tamo s roditeljima odlazim vidjeti rodbinu, djeda i baku i prijatelje. Za mene Hrvatska je Dalmacija, Jadransko more i otoci. Uvijek kad pričam s prijateljima, kažem im da posjete Hrvatsku. Oni spominju Tajland ili što ja znam. Kažem im da je to sr***, da imaju sat i pol avionom od Pariza do najljepše zemlje na svijetu i najljepših otoka na svijetu. Zaljubljen sam u Hrvatsku.”

Kako gledate na utjecaj turizma u Hrvatskoj? Čini se kao da lokalnim ljudima možda malo smeta masovan dolazak turista poput obožavatelja ”Game of Thronesa” u Dubrovniku?

”Uvijek ćete naći neke koje se žale, tako je svuda. No mislim kako ljudima ne smeta toliko turista, ipak žive od toga. Imaju 1800 kilometara obale i bezbroj otoka. Naprotiv, turizam je donio boljitak. Ne može se samo od toga živjeti, zemlja ima poteškoće u gospodarstvu kao i neke druge, ali ako pogledate, Hrvatska je iako mlada zemlja, uvijek bila poznata kao zemlja za odmor. Ali ima i stotinama godina bogatu povijest i kulturu te drage ljude”, zaključio je Karabatić, piše Gol.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...