Kupujete preko interneta? Evo što trebate znati o novom porezu

Hoće li vam se digitalni shopping u Kini i drugim zemljama izvan Europske unije isplatiti i nakon ukidanja oslobođenja plaćanja poreza na mala dobra? Ostaje za vidjeti

Europska unija iduće godine planira ukinuti oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost za pakete male vrijednosti (do 22 eura, odnosno oko 160 kuna) kupljene izvan njenih granica.

Dio je to porezne reforme koja bi trebala biti dovršena do 2012. godine i u proračune država članica donijeti oko milijardu eura više nego dosad, a e-trgovcima oko pet milijardi eura uštede.

Iznos nije mali – prihodi hrvatskog proračuna za ovu godinu trebali bi biti nešto veći od 17 milijardi eura – ali niti naročito veliki uzme li se u obzir kako je vrijednost e-trgovine u Uniji procijenjena na više od 600 milijardi eura.

Hrvatska, kao članica Unije, morat će također provesti tu odluku. Što to konkretno znači za vas? Pa, ako ste među razmjerno malim brojem ljudi koji kod nas redovno ili često nešto naručuju iz Kine i drugih zemalja, očekujte poskupljenje za bar 25 posto, koliko kod nas iznosi stopa PDV-a (bar dok premijer Andrej Plenković ne ispuni obećanje i smanji ju).

Moguće značajno povećanje cijena

Tako će proizvodi koji su koštali 100 kuna koštati barem 125, a za one koji su koštali 160 morat ćete izdvojiti 200 kn.

Kažemo ‘barem’ zato što treba pričekati ne bi li vidjeli ne samo kako će to biti regulirano kod nas (hoće li, recimo, ostati na snazi oslobođenje od plaćanja carina za dobra male vrijednosti), već i kakva će praksa biti. Samo naplaćivanje carine moglo bi poskupiti te proizvode minimalno za dodatnih 60 kuna, što bi cijenu proizvoda iz navedenih primjera sa sto diglo na blizu dvjesto, odnosno 260 kn.

Trenutna regulacija omogućuje manipuliranje vrijednošću pošiljki pa se nerijetko događa da se pošiljke skuplje od 160 kn označavaju jeftinijima kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a. Tako smo imali situaciju u Sloveniji da je Pošta Slovenije zbog sumnji u naznačene vrijednosti paketa pristiglih iz trećih zemalja provjerila više od 80 tisuća pošiljki i otkrila da je na 58 posto njih bila naznačena manja vrijednost od stvarne, a sve kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a‘, rekao je Darko Dujič,  izvršni direktor tvrtke Ceneje.

Dujič očekuje kako bi nova pravila vezana uz naplatu PDV-a trebala smanjiti nelojalnu konkurenciju između dobavljača iz trećih država i onih unutar EU te svim trgovcima koji prodaju putem interneta olakšati samu prodaju ali i regulaciju njihovih poreznih obveza.

To bi značajno pridonijelo razvoju web trgovine, u prvom redu start-up tvrtki te manjih i srednjih poduzeća‘, uvjeren je Dujič.

Kako neslužbeno doznajemo, veliki domaći e-trgovci ne očekuju kako će najavljene mjere imati značajnijih posljedica na domaće tržište jer pogoditi razmjerno mali broj kupaca koji ostvaruju razmjerno niske razine prometa.

No, nadaju se kako je to početak sređivanja stanja na tržištu koje će rezultirati istim pravima i obvezama za sve sudionike te u konačnici dovesti do razine uređenosti kakva je prisutna u državama zapadne Europe poput Njemačke. To bi trebalo obuhvatiti i ujednačivanje prakse pri carinjenju robe, između ostalog, kako piše tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...