Ljudi procjenjuju vašu inteligenciju na temelju vašeg glasa

Bez sumnje može boljeti kada vas percipiraju manje inteligentnima, osobito ako niste ni imali priliku pokazati svoj intelekt! To može biti samo društveno nezgodno, ali može biti velik problem kada se radi o vašoj karijeri.

Što određuje hoće li vas netko percipirati kao inteligentnu osobu ili ne na prvi pogled? Ukoliko pitate osobu na ulici, vjerojatno će istaknuti izgled i komunikacijske vještine kao glavne faktore, piše Lifehack. Međutim, znanost pokazuje drukčije.

U studiji objavljenoj u Journal of Psyhological Science, MBA studenti sa Sveučilišta u Chicagu su snimani dok su davali izjave zbog čega misle da bi oni trebali dobiti posao. Potencijalni poslodavci i profesionalni posrednici u zapošljavanju su tada dobili tri opcije: pogledati video, poslušati audio zapis ili pročitati transkript.

Evo što su zaključci studije:

Ovi evaluatori su ocijenili kandidata kao mnogo kompetentnijeg, promišljenijeg i inteligentnijeg kada su čuli zvuk nego kada su čitali njegove odgovore, što je rezultiralo time da su imali mnogo bolji dojam o kandidatu i bili su više zainteresirani za zapošljavanje tog kandidata. Dodavanjem glasa napisanom tekstu i to na način da su ga pročitali profesionalni glumci ili netrenirani odrasli, proizvelo je isti rezultat. Dodavanje vizualnog doživljaja zvuku nije promijenilo rezultate procjene kandidata. Za prezentiranje nečijeg intelekta doslovno je važno da se čuje glas osobe.

Razlog iz ovog zaključka je vezan uz ljudsku evoluciju; naši glasovi su alati koji su pažljivo prosuđivani u komunikaciji. U tekstu, paralingvističke linije koje pružaju važne informacije o govornikovoj inteligenciji i promišljenosti se gube, piše n1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...