Cestitka_Uskrs

Lovci mogu birati kojeg će lava ubiti, a cijena je od 9 do 17 tisuća eura

Velika želja pokojnog Pere Jelinića s Paga bila je okruniti lovačku karijeru trofejnim lavom.

Dosad je skupio veći broj trofeja, od medvjeda do jelena, a lav bi bio vrhunac “kolekcije”.

Ivica Budor, tajnik Hrvatskog lovačkog saveza, kaže da nemaju podatke o tome koliko lovaca odlazi u lov u inozemstvo, a članovi lovačkih društava ne moraju se javiti matičnoj organizaciji kad odlaze, primjerice, na safari u Afriku.

– Lov u inozemstvu organizira se preko privatnih agencija, domaćih ili stranih, u privatnim aranžmanima. Mi vodimo evidenciju o lovcima koji dolaze loviti u Hrvatsku – kaže Budor.

U agencijama koje organiziraju lov u Africi nisu bili baš raspoloženi za razgovor. Lov na lavove uzgojene u zatočeništvu u Južnoafričkoj Republici nije protuzakonit, no udruge za zaštitu životinja sve glasnije traže njegovu zabranu.

Kako doznajemo, trofej lava u lovištu Ekuja u Namibiji, prema cjeniku za ovu godinu, kreće se od 9000 do 17.000 eura, a lavice od 3000 do 5500 eura.

Zebru se može ustrijeliti za 900 eura, žirafu za 1200 do 2000 eura, geparda za 3500, hijenu za 1500, a impalu za 550 eura.

Cijena lova za jednog lovca i vodiča stoji oko 270 eura na dan, a najam oružja od 25 do 30 eura po danu.

“Ranjena i nepronađena divljač, na žalost, zaračunava se po punoj cijeni”, navode u jednoj agenciji. Slične su cijene i u Južnoafričkoj Republici, piše Večernji.

Upućeni kažu da se u toj državi godišnje u zatočeništvu za lov uzgoji oko tisuću lavova. Lovci čak mogu u brošuri izabrati kojeg žele ustrijeliti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...