Lukin nogometni idol je Francesco Totti: “Njegov dres je bio najljepši dar”

I najveći su imali svoje idole koji su ih motivirali, u koje su se ugledali, i čiju su slavu kasnije nadmašili. Donosimo vam listu 12 velikana i njihovih nogometnih uzora.

Xavi – Matt Le Tissier

Španjolski čarobnjak cijelo je desetljeće bio  ključan kotačić svoje reprezentacije i Barcelone, u vrijeme dok su obje momčadi dominirale svjetskim nogometom. Prije nego što je postao jedan od najboljih veznjaka svijeta, divio se slavnom Mattu Le Tissieru, legendarnom veznjaku Southamptona čiji su ga “bolesni” golovi oduševljavali. A gledao ih je gotovo svakog ponedjeljka na španjolskoj televiziji. Kad je doznao taj detalj, Le Tissier se pojavio u majici na kojoj je pisalo “Xavi me voli”.

David Beckham – Bryan Robson

U vrijeme kad je svaki drugi dječak na svijetu želio biti David Beckham, sjećanje na njegovog idola Bryana Robsona već je bilo izblijedjelo. Robson je bio ikona i najdugovječniji kapetan Manchester Uniteda, za koji je igrao od 1981. do 1994., a Beckham je ostvario dječački san i naslijedio ga u sedmici Uniteda i u ulozi kapetana engleske reprezentacije.

Lionel Messi – Pablo Aimar

Očekivali ste Maradonu? Pablu Aimaru divili su se i Mali zeleni i njegov legitimni nasljednik. Messija je kao klinca oduševljavao sedam godina stariji sunarodnjak s kojim je kasnije igrao u reprezentaciji. Kad je Messi stigao u Europu, Aimar je već bio velika zvijezda Argentine i Valencije s kojom je dvaput osvojio Primeru, jednom Kup UEFA i europski superkup. I njega su nazivali “novim Maradonom”, a jedan od najvećih svih vremena za Aimara je rekao: “On je jedini igrač za kojeg bih platio da ga gledam.”

Messi ga je 2015. ispratio u penziju riječima: “Hvala ti što si nam dopustio da uživamo u tvojoj čaroliji.”

Dirljiv je bio i njihov susret nakon sudara Benfice i Barcelone.

Sergio Aguero – Michael Owen

Sergio Aguero danas je jedan od najopasnijih napadača engleske Premierlige. Početkom stoljeća, dok je Argentinac još bio dijete, taj je ugled uživao njegov idol Michael Owen, proslavljeni golgeter koji je zabijao za Liverpool, Real i Manchester United. “Kad sam bio dječak, želio sam biti Owen”, priznao je napadač Manchester Cityja.

Fernando Torres – Kiko

Desetljeće prije Fernanda Torresa, navijači Atletica klanjali su se Kiku, zvijezdi španjolskog nogometa 1990-ih. S Atleticom je osvojio Primeru, a klub nije napustio ni kada su ispali u drugu ligu. Bio je idealan uzor za mladog Torresa koji će obilježiti posljednjih 15 godina madridskog kluba.

Andres Iniesta – Pep Guardiola

Andres Iniesta danas je ikona Barcelone i španjolske reprezentacije, ali dok je stasavao kroz mlađe kategorije katalonskog diva divio se Pepu Guardioli pod kojim je kasnije osvojio sve što je mogao.

Legenda kaže da je Guardiola uočio 15-godišnjeg Iniestu na treningu mlade momčadi Barce, kada je dobacio svom mlađem suigraču Xaviju: “Ti ćeš me umiroviti, ali ovaj mali će nas umiroviti obojicu.”

Zlatan Ibrahimović – Ronaldo Luis Nazario da Lima

“Nikad neće biti boljeg igrača od Ronalda”, rekao je jednom Zlatan, koji će rijetko kojem igraču priznati da je bolji od njega samog. Poput svog idola, igrao je za Inter, Milan i Barcelonu, ali po trofejima Brazilcu nije ni blizu. Snimka njihovog prvog međusobnog obračuna u milanskom derbiju i danas je hit jer je inače bahati Zlatan Ronalda na terenu gledao poput zaljubljene školarke.

“Što god da je napravio s loptom, bilo je sjajno. Takvog igrača nikada prije nije bilo, a nema ga ni danas. Kao dječak sam gledao Ronalda i mislio da želim biti upravo takav igrač, koji donosi razliku”, rekao je Zlatan.

Neymar – Robinho

Dok je odrastao, najskuplji nogometaš u povijesti je puno vremena provodio pokušavajući imitirati driblinge svog osam godina starijeg sunarodnjaka Robinha, čiji je bio veliki fan. Neymar ga je pratio čak i u Real Madrid, ali se kao tinejdžer zadržao tamo samo na probi i godinama kasnije potpisao za Barcelonu, a već do 25. godine nadmašio slavu svog uzora koji je (pre)rano nestao s najveće scene.

Wayne Rooney – Duncan Ferguson

Kad je potpisao za Manchester United, Rooney je postao najskuplji tinejdžer u povijesti engleskog nogometa, a time i uzor dječacima širom Velike Britanije. Kao dijete Evertona, za koji danas ponovno igra, ugledao se na Duncana Fergusona, ljubimca Goodison Parka, čije je postere lijepio po sobi.

Ivan Rakitić – Robert Prosinečki

Rakitić još nije ni prohodao švicarskim ulicama kada je Robert Prosinečki bio idol tisućama mladih nogometaša širom Jugoslavije, a kasnije je kao igrač još cijelo desetljeće oduševljavao Hrvatsku u dresu reprezentacije, Reala, Barcelone, Zagreba, Dragovoljca… I Rakitić je, kao i Prosinečki, igrao za reprezentacije dviju zemalja, a ostavio je velik trag i u Barceloni. Sudbina ih je spojila u hrvatskoj reprezentaciji kad je Prosinečki sjedio na klupi uz Slavena Bilića.

“Kad sam bio mali, Robert Prosinečki bio je moj uzor, a sada mogu trenirati s njim. To je gotovo nevjerojatno”, rekao je tada Rakitić.

Luka Modrić – Francesco Totti

Luka Modrić posljednjih je godina jedan od najboljih veznjaka svijeta, a na putu do svjetskog vrha ugledao se na jednog od najvećih u povijesti – Francesca Tottija. Za razliku od talijanske ikone koja je cijelu karijeru provela u jednom klubu, Luka je morao odabrati drugačiji put kako bi ostvario svoj san, preko Dinama i Tottenhama stigao je do Reala, a onda dočekao i prvi sudar sa svojim idolom. Prije tri godine susreli su se u Ligi prvaka, Totti je zabio gol za pobjedu protiv Reala 1:0, a Luka je bio najbolji Realov igrač na terenu.

Nakon utakmice Modrić i Totti su razmijenili dresove, a hrvatski kapetan pohvalio se dresom i fotkom na internetu.

“Najvrjedniji dres koji sam ikad razmijenio s nekim igračem, Totti je moj idol”, napisao je Modrić.

Cristiano Ronaldo – Cristiano Ronaldo

Najbolji nogometaš svijeta Cristiano Ronaldo uvijek je bio inspiracija samome sebi. Kako je u jednom intervjuu otkrio, igrač u kojeg se danas ugledaju milijuni širom svijeta, nikad se nije ugledao u samo jednog igrača.

“Kao dječak sam pratio Luisa Figa i Ruija Costu. San mi je bio dostići tu razinu. Poštujem velike i talentirane igrače i sportaše, ali oduvijek sam sam sebe motivirao, tako je i danas”, rekao je Ronaldo, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...