Male internet laži za bolju vlastitu sigurnost

U zadnje vrijeme brojne web stranice opsjednute su dodatnim informacijama koje morate dati pri registraciji. Imamo li razloga za paranoju?

Ovih dana posjet prosječnoj web stranici izgleda kao otvoreni poziv za krađu indentiteta. Čak i ako koristite menadžer za lozinke, većina kompanija žele više od vaše email adrese – neki traže informacije kreditne kartice, drugi adresu, treći datum rođenja i tako dalje. Kako bi vas ‘spasile’ od hakera, neke stranice traže dodatne sigurnosne informacije poput imena roditelja, no ako zbilja želite biti sigurni, predlažemo da počnete lagati. Evo zašto.

Razlog zašto biste trebali lagati pri odgovaranju na ‘iskrena’ sigurnosna pitanja je jednostavan – ako ih se netko domogne, on će dobiti lažne informacije i vi ćete ostati sigurni. Uostalom, nitko ne želi da mu podaci ukradu profil na iCloudu. Zamislite na trenutak kakvu havariju možete izbjeći ako se hakeri domognu lažnih podataka. Korištenje izmišljenih informacija koje su pohranjene na jednoj stranici neće moći iskoristiti kako bi vam ukrali profil na drugom.

Hakeri su 2015., izvršili napad na američku poreznu službu i time ugrozili preko 700 tisuća kućanstava – a to su postigli pogađanjem ‘tajnih’ pitanja korištenjem informacija dostupnih na društvenim mrežama i nekim slabije zaštićenim stranicama. Te iste godine Google je otkrio da hakeri imaju vrlo veliku šansu točnog odgovaranja na sigurnosna pitanja koja su puno subjektivnija, poput ‘Koja je vaša omiljena hrana?’ ili ‘Tko je bio vaš prvi profesor’.

Laganje vas, jasno, neće spasiti od svih cyber-napada, no barem će smanjiti doslovni broj istinitih informacija ‘dostupnih’ za krađu. Facebooku, primjera radi, ne treba vaš pravi rođendan, već samo godina koju koristi za uvaljivanje prilagođenih reklama. Samo vas molimo da pri izmišljanju lažnih odgovora posegnete za papirom i zapišete ih. Trik kod tajnih pitanja je što se odgovora na njih možete vrlo lako sjetiti. Izmišljene informacije, u drugu ruku, zahtjevaju malo više truda i dobre stare memorije, kako savjetuje tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...