Ministar Tolušić: “Hrvatski ribari imaju pravo loviti u Savudrijskoj vali”

U Ministarstvu poljoprivrede održan je međuresorni sastanak s predstavnicima udruženja, grupacija i Ceha ribara na temu aktualne problematike ribolova u Savudrijskoj vali.  Uz ministra Tomislava Tolušića na sastanku su sudjelovali i državni tajnici: Ministarstva vanjskih i europskih poslova gđa. Andreja Metelko-Zgombić, Ministarstva unutarnjih poslova gđa. Terezija Gras, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture veza gđa. Maja Marković Kostelac te Ministarstva pravosuđa g. Kristijan Turkalj, sa suradnicima.

Na početku sastanka ministar Tolušić se u ime svih zahvalio predstavnicima ribara na dolasku i strpljenju, izrazio podršku cijele Vlade RH te još jednom ponovio da arbitražna odluka za Hrvatsku nije mjerodavna (ev. ne obvezuje i neće je primijeniti), pa tako ni njen dio koji se odnosi na razgraničenje na moru u području Savudrijske vale. Hrvatska granica ostaje nepromijenjena, a naša pozicija se ni milimetar neće promijeniti.

Hrvatski ribari imaju pravo loviti ribu na istom području kao i godinama do sad. Svoj posao će i dalje obavljati u miru, a nijedan ribar neće trpiti materijalnu štetu. Naši ribari će biti zaštićeni i imaju apsolutnu podršku Vlade RH – tristo posto smo uz vas!”,  rekao je ministar Tolušić ribarima te dodao da ovaj problem ne postoji od jučer niti se sutra može riješiti, ali da nema nikakvih incidenata na granici niti je ijedan ribar u Savudriji dobio kaznu u zadnjih mjesec dana, što su potvrdili i ribari koji su sudjelovali na današnjem sastanku.

Hrvatska će zaštititi svoje ribare u Savudriji jer oni su jamac suvereniteta. Institucije ove države raspolažu svim relevantnim informacijama: popisima plovila, snimkama, radarima kojima se bilježe i dokumentiraju sva kretanja u Savudrijskoj vali, pa imamo sve što je potrebno za pokretanje postupaka prema slovenskoj strani ukoliko ona ustraje na jednostranim odlukama. Hrvatska i dalje želi prijateljsku komunikaciju i dijalog sa slovenskom stranom.

Predstavnici Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore zahvalili su svim predstavnicima ministarstava na dosadašnjem angažmanu i podršci iskazanoj na današnjem sastanku i zaključili da više nema straha od isplovljavanja u Savudrijsku valu. Predložili su osnivanje jedinstvenog radnog tijela sastavljenog od predstavnika nadležnih ministarstava, ribarskih udruga, grupacija i komora, koje će se redovno sastajati radi koordinacije zajedničkih aktivnosti oko ove problematike te pravovremenog informiranja ribara o poduzimanju budućih mjera.  Svi sudionici sastanka su se složili s prijedlogom. Prvi sastanak navedenog radnog tijela održat će se ubrzo u Savudrijskoj vali.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...