Miočić: “Od američkih novinara tražim da točno izgovaraju moje prezime – po hrvatski!”

Stipu je već u subotu čekala njegova šihta na poslu koja podrazumijeva i poslove koje svjetski prvaci obično ne rade.

– Nadam se da me moji dečki neće zatrpati poslom, no ništa se tu neće promijeniti i vjerojatno ću opet morati čistiti zahod.

Stipe je istinski šampion, a tako je običan, jedan od nas, pa nas čudi kako to UFC marketing ne zna iskoristiti posebice zato što se u Hollywoodu na tu temu već desetljećima snimaju filmovi.

– Nije me ni briga jer ja sam blagoslovljen što sam uspješan u onome što radim i što se mogu brinuti o svojoj obitelji. Meni ionako nije do statusa “celebrityja”.

Koliko je gospođa mama zabrinuta za sina za njegovih gladijatorskih nastupa?

– Zabrinuta je uvijek. Ovo je opasan sport i zato ona ne gleda moje borbe, nego čeka da je nazovem ili da joj netko drugi javi kako sam prošao. Ne brine se ona zbog rezultata koliko jesam li ja dobro.

Otac Bojan (roditelji su odavno rastavljeni) danas živi u Austriji, no Stipe je s njim u stalnom kontaktu.

– Otac i ja čujemo se dvaput tjedno i uvijek na dan borbe. Obično mi poželi sreću i da se dobro zabavim. To je već postala tradicija.

Ako nije bilo mame i tate, tko je onda od obitelji bio uz njega u Boston Gardenu?

– Moja supruga Ryan Marie, dva moja brata Bojan i Johnson te neki rođaci. Bojan je brat s očeve, a Johnson s majčine strane.

Nakon velike pobjede u borbi u kojoj mu kladioničari nisu davali velike izglede, iz Hrvatske mu je stigla i čestitka od prijatelja i njegova borilačkog uzora Cro Copa.

– Vrlo brzo nakon pobjede primio sam SMS od Mirka. On je legenda, nevjerojatan borac, i čast mi je da ga imam za prijatelja.

Što je aktualni svjetski prvak najviše volio kod Cro Copa dok je ovaj bio na svom vrhuncu, a on nepoznat borac?

– Taj čovjek je bio zvijer, vrlo, vrlo čvrst borac. Svi mi mladi borci obožavali smo njegov high-kick. Sjajna je bila ona njegova “desni high-kick bolnica, lijevi groblje”.

Namjerava li Stipe doći u Hrvatsku? Bio bi mu to peti posjet domovini svojih roditelja u kojoj je zadnji put bio u studenom 2016?

– Pokušat ću doći, no ovaj put to će ovisiti i o trudnoći moje supruge. Bude li sve u redu i bude li ona mogla putovati, onda ćemo doći.

Vodeći svjetski gladijator vrlo je svjestan svojih hrvatskih korijena.

– Koristim svaku priliku da to istaknem i na to sam ponosan. Uostalom, i to je jedan od razloga zašto sam od američkih novinara i televizijskih reportera tražio da točno izgovaraju moje ime i prezime, a ne kao “Majosik” ili slično. Kad mu već pravila ne dopuštaju da nastupa u gaćicama s kockicama, jer tako traži UFC-ov sponzor Reebok, nitko mu ne može zabraniti hrvatske tetovaže.

– Imam ih dvije. Na jednoj je hrvatski grb, a na drugoj naš obiteljski grb. Vrlo sam ponosan na to što sam hrvatskih korijena.

S obzirom na to da bi početkom kolovoza trebao postati otac, pitali smo ga hoće li se truditi da njegovi potomci budu svjesni svojeg hrvatskog podrijetla?

– Svakako. Volio bih da nauče i hrvatski jezik. Bolje od mene.

Koliko ga Stipe poznaje? Još ga nismo čuli da govori hrvatski.

– Mogu dosta toga razumjeti, ali ne mogu govoriti. Naravno, da znam i psovke koje valjda nauče i svi stranci kada uče hrvatski.

Slijedi Cormier u Las Vegasu Vjerujemo da supruga mu Ryan Marie neće imati ništa protiv Stipine ideje o učenju hrvatskog. Uostalom, ona je čvrsto stala uz svog muža kritizirajući odnos UFC-a prema izabraniku njezina srca.

– Moja supruga ujedno je moj najbolji prijatelj i jaka mlada žena. Ne da ona na mene. Čuva mi leđa.

U kolovozu Stipe će proslaviti 36. rođendan. Do kada se misli boriti?

– Sve dok pobjeđujem, neću se povlačiti, a uvjeren sam da ćete me još godinama gledati.

Takvoj najavi zacijelo će se razveseliti i naš nogometni reprezentativac Mario Mandžukić, koji je veliki poklonik borilačkih sportova.

– Mario mi je obećao pokloniti svoj dres koji ću uokviriti i staviti na zid. A ja ću njemu i dečkima držati palčeve za što bolji uspjeh na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Nogometaš Mandžukić te borci Cro Cop i Igor Pokrajac hrvatski su sportaši s kojima sam u kontaktu.

Upoznao se Miočić i s jednim hrvatskim mladim košarkašem.

– Košarkaša mojih Cleveland Cavaliersa Antu Žižića upoznao sam u restoranu. Kažu mi da je veliki talent i buduća NBA zvijezda. Kada se to (i ako se) dogodi, Stipe će zacijelo biti u borilačkoj mirovini, ali ne i u onoj vatrogasnoj.

– Kad se više ne budem borio, pokušat ću raditi kao vatrogasac s punim radnim vremenom kaže Stipe za Večernji.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...