Najbolju plaću imaju Ruby, a najmanju PHP developeri

Prosječna plaća programera u Hrvatskoj je 8.560 kuna (neto iznos u kojem je uračunata plaća), što je 44 posto više od prosječne hrvatske plaće. Medijan iznosi 7.500 kn rezultati su istraživanja koje je proveo suosnivač i glavni izvršni direktor zagrebačke agencije za digitalni marketing Degordian Tomislav Grubišić u svom projekta “Analiza prosječnih plaća developera u 2017”, kako piše tportal. U anketi je sudjelovalo 1.500 programera.

U prosjeku najviše zarađuju programeri koji rade s programskim jezikom Ruby, no takvih ima i najmanje. Njihova prosječna plaća je 9.907 kuna. Gotovo 50 posto ispitanika čine programeri u tehnologijama Java i .NET koji u prosjeku zarađuju 8.806, odnosno 9.023 kn. Najmanje zarađuju PHP programeri, čija prosječna plaća iznosi 7.615 kn’, iznio je Grubišić.  U odnosu na slično istraživanje koje je proveo prije pet godina vidljiv je porast u iznosu prosječne plaće koji iznosi 10 posto.

Nestašica programera na domaćem tržištu natjerala je domaće vlasnike da ponude veće plaće programerima, kako bi mogli konkurirati internacionalnim kompanijama s razvojnim centrima u Hrvatskoj. Upravo je zbog toga razlika u plaćama u tim tipovima kompanija gotovo nestala i može se reći da je na razini statističke pogreške‘, ocijenio je Grubišić.

Ipak, dodao je, nisu dobre plaće jedino važne. ‘Ljudima su bitne i druge stvari kao što su, primjerice, opuštena atmosfera, jasan smjer napredovanja i profesionalnog razvoja te rad na izazovnim projektima‘, zaključio je Grubišić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...