Najveće turističke tvrtke povećavaju plaće radnicima

Neke od najvećih domaćih turističkih kompanija, na čelu s Valamar Rivierom, Maistrom i Plavom lagunom, odlučile su da sredstva od rasterećenja poreznog tretmana troškova smještaja i toplog obroka sezonskih radnika preusmjeriti u povećanje materijalnih prava radnika, odnosno povećanje njihovih plaća, izvijestili su iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) – Udruge ugostiteljstva i turizma.

U priopćenju se ističe kako je HUP-ova Udruga ugostiteljstva i turizma inicirala izmjene poreznog tretmana troškova smještaja i toplog obroka radnika kako se ti troškovi ne bi tretirali kao plaća u naravi već kao nužni troškovi poslovanja, a što je Vlada nedavno prihvatila.

Spomenute turističke kompanije odlučile su da novac što će im ostati od tog poreznog rasterećenja preusmjere u povećanje materijalnih prava radnika. Povećanje plaća, navodi se, nužno je kako bi se povećala atraktivnost poslova u turizmu i spriječio daljnji odlazak radnika iz Hrvatske. U priopćenju se ističe i da će, osim navedenih, i brojne ostale turističke tvrtke iskoristiti porezno rasterećenja za povećanje plaća i poboljšanje uvjeta rada djelatnika u pripremi nadolazeće sezone.

Od ove godine na snazi je izmijenjeni i dopunjeni Pravilnik o porezu na dohodak, kojim će se porezni obveznici, po procjenama Ministarstva financija, rasteretiti za 266 milijuna kuna.

Među ostalim, njime se propisuje da se trošak smještaja i prehrane radnika, koji s poslodavcem imaju sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme za sezonske poslove, za vrijeme rada u sjedištu poslodavca ili njegove poslovne jedinice izvan mjesta prebivališta ili uobičajenog boravišta radnika radi poslova koje obavlja, a koji se podmiruje na teret poslodavca, ne smatra dohotkom od nesamostalnog rada.

Uvjet za to je da računi o obavljenim uslugama glase na poslodavca i da su podmireni bezgotovinskim putem, a ako su smještaj i/ili prehrana organizirani kod samog poslodavca, on mora osigurati kao dokaz odgovarajuću vjerodostojnu dokumentaciju.

Propisuje se i da se oporezivim primicima po osnovi nesamostalnog rada ne smatraju voda te topli i hladni napitci (osim napitaka koji u sebi sadrže alkohol), a koje poslodavac na svoj teret omogućuje radnicima za vrijeme radnog vremena, kako piše n1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...