Pet ključnih koraka; Vratite se u formu nakon blagdana bez gladovanja

Blagdani su prošli, a sve što vam je od njih ostalo višak je neželjenih kilograma koji moraju otići. Recite zbogom kilogramima i vratite liniju u formu zahvaljujući ovih pet koraka koji provjereno pale.

1. Zacrtajte si cilj i napravite plan

Prije nego što krenete s novim režimom prehrane donesite novogodišnju odluku da ćete skinuti kilograme i sami sebi svečano obećajte da nećete odustajati. Zacrtajte si jasan, ali realan cilj koliko kilograma želite izgubiti. Umjesto 10 kilograma, radije si zacrtajte pet, jer ćete ih brže skinuti, a to će vas motivirati da nastavite s dijetom.

Napravite tjedni plan prehrane kako biste mogli unaprijed kupiti potrebne namirnice koje ćete sutradan kuhati ili kako biste mogli pripremiti obroke dan ranije i ponijeti ih na posao. Zapamtite, dobra organizacija je pola posla.

2. Prehrana je ključ uspjeha

Voće i povrće bogato vlaknima i vodom, a siromašno škrobom dat će vam osjećaj sitosti i pomoći vam da skinete višak kilograma. Iako ne obiluje proteinima, puno je vitamina, antioksidanata i ostalih nutrijenata dobrih za zdravlje.

Kelj, celer, borovnice, krastavci, rajčice, grejp, brokula, karfiol, kupine, zelena salata, naranče i jagode siromašni su kalorijama, a bogati nutrijentima koji će ubrzati vašu probavu, ali i zaštititi organizam od sezonskih prehlada.

U svaki obrok obavezno uključite šaku povrća i zelenu salatu, koji uz proteine u obliku bijelog mesa i ribe moraju dominirati na tanjuru. Pripazite i s količinom soli, gazirana pića i sokove zamijenite vodom i čajevima, a šećer svedite na žličicu dnevno.

Želite li da vaša prehrana bude izbalansirana, nemojte u potpunosti izbaciti ugljikohidrate. Jednostavno bijelu rižu i tjesteninu zamijenite integralnom i ne pretjerujte s količinama. Ako planirate toga dana pojesti zobenu kašu za doručak ili rižu za ručak, za večeru izbacite ugljikohidrate.

Podijelite tri glavna obroka u danu na pet manjih. Tako ćete izbjeći prejedanje, ali i napadaje gladi. To je važan korak koji morate usvojiti, jer ukoliko dozvolite tijelu da gladuje pa onda odjednom pojedete veću količinu hrane, ono će to shvatiti kao znak za uzbunu i pospremiti unesene namirnice u zalihe masti kako bi ih imalo za ‘crne dane’.

3. Pokrenite se

Rezultati britanskog istraživanja predstavljeni na Europskom kongresu o gojaznosti u Portu pokazali su da osobe koje nedovoljno vježbaju ili ne vježbaju uopće imaju veću želju za utješnom hranom poput burgera, pizze i slatkiša, dok one najaktivnije najmanje privlači nezdrava hrana.

Podatak da osobe koje vježbaju imaju manju potrebu za nezdravom hranom znanstvenici objašnjavaju time što zadovoljstvo ne nadomještaju hranom, već tjelovježbom.

I zato, ako u narednim danima pomislite na brzu hranu, sjetite se da imate cilj koji ste naumili ostvariti, navucite na sebe trenirku i radije prošećite ili otiđite u teretanu. Samo sat vremena šetnje dnevno može učiniti bitnu razliku i potaknuti metabolizam da brže sagorijeva masne naslage.

4. Koristite se trikovima

Razne bakterije koje žive u našem organizmu imaju važnu ulogu u zdravlju, ali i prilikom mršavljenja. Studije su potvrdile da u tome posebno pomažu takozvane bifidobakterije. Nalaze se u mliječnim kulturama poput kefira, mlaćenice ili jogurta te svježeg sira i zato, kako biste lakše došli do željenog cilja, svako jutro za doručak popijte šalicu kefira ili jogurta.

Nakon svakog ručka popijte dva decilitra tople juhe. Bistra juha će potaknuti bržu razgradnju hrane i pomoći u sagorijevanju masnoća. Ako ste u žurbi ili na poslu, dovoljno je zagrijati vodu u kuhalu i u šalicu ubaciti kupovnu kocku za juhu, a možete unaprijed pripremiti lonac juhe i po potrebi zagrijati količinu koju je potrebno popiti nakon ručka.

Kada poželite pojesti nešto slatko, grickajte bademe, orahe, lješnjake ili indijske oraščiće koji će nadomjestiti želju za slatkim. Iako su orašasti plodovi iznimno zdravi, zapamtite da sadrže više od 60 posto masti, zbog čega ih se preporučuje pojesti tek šaka dnevno.

5. Pratite promjene na tijelu

Redovito se važite i bilježite težinu kako biste mogli pratiti napredak.Prema rezultatima istraživanja koje je objavio stručni časopis New England Journal Of Medicine, pokazalo se da obično do kraja siječnja izgubimo oko polovice kilograma koje smo natukli tijekom blagdana i to ako se važemo tri do četiri puta tjedno.

Također, ne zaboravite mjeriti opseg poprsja, struka i bokova jer se nerijetko zna dogoditi da vaga ne pokazuje ni gram manje, dok se centimetri tope. Kada vidite da se vaš trud isplati, bit ćete sretniji i zadovoljniji sobom, a time i motiviraniji da nastavite dobar rad koji ste započeli. Budite uporni i marljivi i rezultati će doći, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...