Plaće u Hrvatskoj nastavljaju rasti; Prosječna plaća u Zadarskoj županiji 4.951 kuna

Plaća u četvrtom kvartalu 2017. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.586 kuna, što je 1% više nego u prethodnom kvartalu, kako pokazuje istraživanje koje je proveo porta MojPosao. Prosječna plaća u Zadarskoj županiji iznosi 4.951 kuna.

Najlošije plaćene blagajnice, najbolje farmaceuti

U Zadarskoj županiji najbolje su plaćeni magistri farmacije s prosječnom neto plaćom od 9.400 kuna, a njih slijede menadžeri u ugostiteljstvu s plaćom od 7.400 kuna. Najmanju plaću primaju blagajnice i kozmetičarke. Njihova prosječna neto plaća iznosi 3.200 kuna. Za 200 kuna višu plaću imaju trgovci.

Stupanj obrazovanja uvelike utječe na visinu plaće

Osobe sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 50% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 23% višu plaću od prosječne. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 103% u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 18% nižu plaću, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 66% višu plaću od prosjeka. Ispitanici s višom stručnom spremom imaju 6% višu plaću od prosjeka, ali 30% višu od ispitanika sa srednjom stručnom spremom.

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Sukladno očekivanjima, najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu i to 13% iznad prosjeka te iznosi 6.233 kune. Nakon Grada Zagreba slijedi Dubrovačko-neretvanska županija gdje su plaće 2% niže od prosjeka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...