Plaćene račune za režije čuvajte barem 10 godina

Koliko dugo čuvati račune za kućne režije? Treba li ih uopće čuvati? Pitanja su to koja si često postavljaju građani, među kojima ima i onih koji su svoje obveze uredno izvršili, ali im se dogodilo da im nakon nekog vremena od lokalnog vodovoda stigne ovrha zbog navodno neplaćenog računa. A dokaza za to – nemaju.

Dunja Mak, pravna savjetnica Potrošačkog foruma iz Osijeka, navodi da za svaku vrstu potraživanja postoji rok zastare.

Sukladno Zakonu o obaveznim odnosima, rok za zastaru računa za struju, toplanu, plin, vodu, telefon, radio i TV pristojbu iznosi godinu dana, piše Tportal.

“Za pričuvu i grobnu naknadu je tri godine, kazne za parking i ugovori o osiguranju života imaju rok od pet, a komunalna naknada šest godina”, navela je Mak i dodala da treba čuvati račune duže od tog roka jer se ne jednom znalo dogoditi da ljudi čuvaju račun godinu dana, nakon čega bi ga bacili, a tvrtka bi pokrenula ovrhu unutar tog perioda.

“‘Ako je ovrha pokrenuta unutar godinu dana, ona često zna doći građaninu na adresu nakon tog perioda. Onda se zna dogoditi da on nema dokaz jer je bacio račun, a ne može se pozvati na zastaru jer je tvrtka reagirala dok ona nije nastupila. Stoga je naš savjet da građani čuvaju račune minimalno deset godina. Svima savjetujemo da ih čuvaju deset godina zato što rješenje o ovrsi, ako je donesena, zastarijeva najranije protekom deset godina”, rekla je Mak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...