Pogledajte kako podvodni dalekovodi cijeli svijet povezuju internetom

Na mapi koju je nedavno izdala analitičarska kompanija Telegeographyvidimo šarene linije koje prikazuju ogromnu i prilično složenu mrežu podvodnih kabela koji cijeli svijet ‘opskrbljuju’ internetom. Zanimala vas tehnologija ili ne, ovaj prizor prilično je impresivan, no – tko je to sve postavio?

Kako stvari stoje, optičke vodove sustavno se postavlja već nekoliko desetljeća, a veliku većinu su izgradile privatne kompanije po principu sličnom izgradnji autocesta, objašnjava Business Insider.

Crte koje vidite na zemljovidu ne prikazuju savršeno preciznu sliku stvarnog rasporeda kabela. One vizualiziraju njihov načelni smijer i poziciju, odnosno zemlje koje ono povezuju. Prema Azijsko-Pacifičkom kooperacijskom forumu, 97 posto međunarodnog podatkovnog prometa prenosi se pomoću ovih vodova.

U igru ulaze Rusi

S obzirom da su krajem prošle godine zabilježili povećanu aktivnost ruskih podmornica u blizini podmornih internetskih vodova, SAD-a i Engleska izrazili su priličnu zabrinutost. Uostalom, općenito je poznato da, iako internetski kabeli pod morem predstavljaju veliku stratešku vrijednost, malo ih tko zapravo štiti.

Upravo zbog toga se engleski stručnjaci i vojna lica boje da će napad izvesti upravo – Rusi.

Američki admiral, jedan od najistaknutijih starijih vojnih zapovjednika, bivši šef GCHQ-a (Državno Komunikacijsko Zapovjedništvo) i skup stučnjaka u Londonu upozorili su na mogućnost ruskog udara na internet još krajem prošle godine. Predstavnik konzervativaca Rishi Sunak predstavio je izvješće u kojem upozorava o rusikom ‘agresivnom djelovanju’ u području Atlantika gdje se nalaze gore spomenuti vodovi. Točnije – oni koji povezuju Europu i Sjedinjene Države.

Ozbiljna prijetnja ili?

U predgovoru izvješća, američki admiral James Stavridis tvrdi da ‘ruske podmornice pažljivo nadgledaju i prate aktivnosti u blizini internetske infrastrukture u području Sjevernog Atlantika. U slučaju da odluče izvesti koncentrirani udar posljedice bi mogle biti ‘katastrofalne’. Najstariji časnik Zrakoplovstva Ujedinjenog Kraljevstva Sir Stuart Peach u prosincu je izjavio da ‘postoji nova prijetnja našem načinu života, a to je ranjivost kabela smještenih na dnu mora’.

Početkom prošlog prosinca direktor GCHQ-a Robert Hannigan rekao je Timesu ‘Hibridno ratovanje može promijeniti ekonomiju UK-a bez krvoprolića, već jednostavnim rezanjem nekoliko kabela’.

Rusija je na sve ovo odgovorila sugerirajući da ne planira izvesti nikakve napade. Ambasada u Londonu je, konkretno, na Twitteru objavila anketu kao reakciju na intervju u Timesu, a rezultati su očekivani. Vrlo je izgledno, naime, da internet ili barem followeri ruske ambasade u Londonu cijelu situaciju smatraju prilično smiješnom, kako piše tportal.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...